In Flanders Fields Museum viert 25 jaar met uniek 'live' programma
12 May 2023 - Ieper - Bron: Stad Ieper
In april 1998 opende In Flanders Fields Museum de deuren. Sinds de opening bezochten ruim 5 miljoen bezoekers van over de hele wereld het museum over de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Op 13 en 14 mei zorgt het museum voor een eenmalig en uniek programma: live-interventies van lokale kunstenaars gaan in gesprek met de collectie en de bezoekers. Ieperlingen worden uitgenodigd het museum te herontdekken. 

Feestelijk programma
 
Zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023, tussen 10u00 en 17u00, rolt het museumteam de rode loper uit. Tijdens het weekend zullen er doorlopend talloze lokale artiesten aan de slag zijn in het museum. Verschillende beeldende kunstenaars werken live aan nieuwe creaties. Steenkappers van The Commonwealth War Graves Commission tonen hun ambacht. Woordkunstenaars interveniëren met dagboekfragmenten, poëzie en verhalen.
 
Ook het kenniscentrum zet zijn deuren wagenwijd open. Vrijwilligers en medewerkers geven duiding bij de werking, en laten je kennismaken met de collecties. In het kenniscentrum worden boeken, brieven, dagboeken, frontkaarten en foto’s bewaard, bestudeerd en toegankelijk gemaakt. Dagelijks werken medewerkers er aan nieuw historisch en archeologisch onderzoek.
 
In Flanders Fields Museum wil op een meerstemmige en genuanceerde manier verhalen brengen over de Eerste Wereldoorlog. De ultieme drijfveer is het uitdragen van een vredesboodschap. Nu er opnieuw oorlog in Europa woedt, is meer dan ooit duidelijk dat vrede nooit een verworven goed is. Daarom is pleiten voor vrede alleen maar relevanter. Vrede is echter een veelzijdig begrip, en in tijden van oorlog wordt spreken over vrede alleen maar nog complexer. Daarom houdt In Flanders Fields Museum een open debat- en gespreksavond op zaterdag 13 mei om 18u00 onder leiding van Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut). Ludo De Brabandere, Tom Sauer, Annemarie Gielen en Tom Symoens gaan samen op zoek naar genuanceerde antwoorden. De debatavond is gratis. Inschrijven kan via www.inflandersfields.be. 
 
Verder op de agenda: 
  • Bezoek de tijdelijke en internationale tentoonstelling 'For Evermore. Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog'.
  • De gelegenheidsexpo over een eeuw herdenkingstoerisme opent en toont originele foto’s, souvenirs, reisbrochures, affiches en egodocumenten uit de collectie van In Flanders Fields Museum.
  • Speciaal voor de gelegenheid kan je tijdens het feestweekend gratis het belfort beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over de hele Westhoek. 
  • Voor het vertelconcert 'De Moeder van Mijn Moeder', zondag 14 mei om 10u45, zijn alle zitplaatsen gereserveerd. Er zijn wel staanplaatsen voorzien.
  • Zondag 14 mei vindt 'Mozaïek van Vrede' plaats in en rond de Grote Markt en de Leet. Een divers cultureel programma waar In Flanders Fields Museum graag de schouders onderzet. 
Ieperlingen uitnodigen om het museum te herontdekken
 
In Flanders Fields Museum brengt de verhalen van de Eerste Wereldoorlog van Ieper en de Westhoek: van de militairen die hier streden tot de inwoners die vluchtten. Het museumteam nodigt specifiek ook de Ieperling uit om het museum te herontdekken.
 
Dimitry Soenen - Schepen van Musea: "Als bewoner van de Westhoek groei je op met de Eerste Wereldoorlog. Je wordt dagelijks geconfronteerd met littekens in het landschap, herdenkingsmonumenten en talloze begraafplaatsen. Daarom een specifieke oproep aan alle Ieperlingen om de geschiedenis van hun stad en streek tijdens de Eerste Wereldoorlog in het In Flanders Fields Museum te herontdekken."
 
"Het In Flanders Fields Museum is de perfecte start om op zoek te gaan naar kennis en begrip over de ‘Grote Oorlog’ in deze regio. Het museum is ervan overtuigd dat deze geschiedenis moet blijven verteld worden, omdat het wezen van oorlog nooit verandert," vertelt directeur Stephen Lodewyck. 

Een jaar lang terugblikken
 
Het feestweekend is alvast het startpunt om een jaar lang terug te blikken op de rijke geschiedenis van het museum en de collectie. In de communicatiekanalen van In Flanders Fields Museum zal je dan ook geregeld merkwaardige feiten, unieke beelden en fijne interviews ontdekken. Bekijk hieronder een compilatie van enkele beelden van de officiële opening in 1998.  

 

Een gouden tip: volg In Flanders Fields Museum via Facebook en Instagram.