CWGC pakt uit met derde editie War Graves Week
17 mei 2023 - Ieper - Bron: CWGC
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) presenteert de derde editie van War Graves Week van 21 t.e.m. 28 mei met gratis activiteiten op haar begraafplaatsen en monumenten overal ter wereld. De organisatie wil met dit initiatief bezoekers aanmoedigen om het oorlogserfgoed, dat als het ware in hun achtertuin ligt, te ontdekken. War Graves Week vindt plaats in verschillende landen wereldwijd. Gepassioneerde gidsen nemen je mee in de verhalen, zodat zij die hun leven lieten voor onze vrijheid nooit zullen worden vergeten. Ook in de Westhoek pakt de CWGC uit met een groot aantal initiatieven.
 
Het thema van 2023 is ‘Ontdek, leer, herdenk’. Een rijk programma van activiteiten, zoals rondleidingen, archeologiegidsbeurten en familiezoektochten, vinden plaats in de regio Ieper, Zonnebeke en Poperinge. Het volledige programma wordt gratis aangeboden en  er is voor elk wat wils.
 
Director General van de CWGC, Claire Horton, zegt: “Achter elke naam op een oorlogsgraf of herdenkingsmonument in de Westhoek, schuilt een menselijk verhaal en War Graves Week is de perfecte gelegenheid om  die verhalen te ontdekken.”
 
“Als wereldleiders op het gebied van herdenking is het onze missie ervoor te zorgen dat degenen die stierven in dienst of als gevolg van een conflict, worden herdacht, zodat zij, en de menselijke kost van oorlog, voor altijd worden herinnerd.”
 
IEPER

Archeologiegidsbeurt ‘No Man Should Be Left Behind’
Op New Irish Farm Cemetery vertellen slagveldarcheologen Simon en Raph (van Skylarcs vzw en Ruben Willaert nv) over het vinden, bergen en begraven van soldaten, zelfs 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog. Ze gaan in het bijzonder dieper in op een aantal belangrijke begrafenissen op deze begraafplaats.
 
27 mei om 10u, 13u, 15u.
 
Alles over de restauratie van de Menenpoort
Sarah Camerlynck, Project Manager van de restauratie van de Menenpoort vertelt over de werken aan dit unieke monument: waarom wordt de Menenpoort gerestaureerd, wat houden de werken in, welke technieken en materialen zijn hiervoor nodig, en nog zoveel meer.
 
21 mei om 10u
 
Familiezoektochten Hooge Crater Cemetery
Op zoek naar een interessante kindvriendelijke activiteit met de familie. Kom langs op Hooge Crater Cemetery voor de familiezoektocht in samenwerking met de gidsen van Bellewaerts vzw en Hooge Crater Museum.
 
27 en 28 mei doorlopend tussen 10u en 16u
 
POPERINGE

De persoonlijke verhalen van Lijssenthoek Military Cemetery
Bijna 10000 soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog liggen hier begraven. Leer tijdens de rondleiding meer over de begraafplaats en de verhalen van hen die er hun laatste rustplaats vonden.
 
20 mei (10u en 11u), 21 mei (10u en 14u) en 25 mei (10u30 en 18u30)
 
ZONNEBEKE

De persoonlijke verhalen van Tyne Cot Cemetery & Memorial
De gidsen van Genootschap Passchendaele Society vzw nemen bezoekers mee op de adembenemende begraafplaats en delen de verhalen van de soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om Passendale.
 
20, 21, 22, 24 en 27 mei om 10u, 13u en 16u