Onthullen van het onzichtbare oorlogsverleden
06 juli 2023 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Het project ‘Onzichtbaar landschap’ brengt verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven, verspreid over de hele Westhoek. Dit via 24 kunstwerken. Ook in Zonnebeke werd zo een eerbetoon gegeven aan oorlogsbegraafplaatsen die in de laatste 105 jaar zijn verdwenen.

Honderden begraafplaatsen Als je “de Eerste Wereldoorlog” zegt in Zonnebeke, denk je aan Tyne Cot Cemetery, Buttes New British Cemetery of een van de vele andere begraafplaatsen en gedenktekens. Dit is maar een fractie van de tientallen, zeg niet honderden kleine begraafplaatsen die Zonnebeke ooit telde. Als je het Passchendaele Museum al hebt bezocht, weet je dat na 1918 vele slachtoffers werden herbegraven op de grote begraafplaatsen.

En wat met het Duitse verhaal? Daar vinden we momenteel geen enkel bewijs meer van terug in het landschap. En dat terwijl de heuvelrug van Passendale, Broodseinde, Beselare, Geluveld en Zandvoorde het front vormde dat zwaar bevochten werd. Ook zij werden eerst op verzamelbegraafplaatsen herbegraven. De tol aan beide kanten van het front was ook daar verschrikkelijk met een gigantische begraafplaats met maar liefst 6.000 graven aan Broodseinde.

Fietslus met vijf kunstwerken

Zo ontstond het project ‘Onzichtbaar Landschap’, in samenwerking met Regionaal Landschap Westhoek. 24 kunstwerken staan verspreid over 20 Westhoekgemeenten. In Zonnebeke worden drie sites die verdwenen zijn, terug zichtbaar gemaakt met drie kunstwerken, gemaakt door drie verschillende kunstenaars. Er werd gekozen om het Duitse verhaal te vertellen op de Keerselaerehoek (langs de Stroroute), op de Broodseinde (naast het Franse monument) en op Beselare Kirche (voor OC De Leege Platse). Je kan de verhalen lezen via de erfgoedapp.

Kunstwerk aan OC De Leege Platse door Het Collectief Via een fietslus van 39 kilometer kan je de kunstwerken in Zonnebeke linken met het kunstwerk in Wervik (op Terhand) en in Langemark-Poelkapelle (Wallemolenstraat). Fiets in het spoor van Walter Stelzer, een Duitse Wereldkampioen wielrennen. Passeer gekende en ongekende locaties uit de Eerste Wereldoorlog en laat je verrassen door de vijf kunstwerken. Een fietskaart kan je verkrijgen bij de dienst toerisme. Er is ook een kindvriendelijke versie. In totaal zijn er zes fietsroutes die de kunstwerken over de Westhoek verbindt.

Meer info?

Dienst toerisme, 051 77 04 41, toerisme@zonnebeke.be, toerismezonnebeke.be, onzichtbaarlandschap.be