Groots herdenkingsweekend Le Capitaine & The Soldier: programmavoorstelling
09 mei 2023 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Op 8 juli 1923 zal het 100 jaar geleden zijn dat zowel het Guynemermonument in Poelkapelle als ‘The Brooding Soldier’ in Sint-Juliaan plechtig werden ingehuldigd. In het weekend van 8-9 juli vindt hierover een grootse herdenking plaats onder de naam ‘100 jaar Le Capitaine & The Soldier’.


 
Het Franse ‘Le Capitaine’ verwijst naar Georges Guynemer, één van de bekendste luchthelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvoor een monument is opgericht in Poelkapelle met de kenmerkende ooievaar, een verwijzing naar het Escadrille des Cicognes.
 
Het Engelse ‘The Soldier’ verwijst dan weer naar ‘The Brooding Soldier’, het monument opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog.
 
Voorprogramma
 
In aanleiding naar het herdenkingsweekend worden al tal van activiteiten georganiseerd. Hieronder volgt een chronologisch overzicht:
 
VRIJDAG 12 mei 2023
 
18.30u Opening kunstinstallatie Both Faces - Jan Fieuw - Vlasfabriek – Brugseweg 80
 
Kunstenaar en “artist in residence” Jan Fieuw werd uitgenodigd om zijn impressie te geven op beide monumenten. Jan Fieuw woonde jarenlang onder de vleugels van de ooievaar op het Guynemermonument en woont nu sinds kort in de schaduw van ‘The Brooding Soldier’. Met projecten als ‘Faces of War’ en ‘A message in a poppy’ is Jan Fieuw die kunst maakt met gevonden artefacten uit de Eerste Wereldoorlog, niet aan zijn proefstuk toe. De kunstinstallatie is vrij te bezoeken op de oude Vlasfabriek-site van Olivier Petillion en Lieza Storme.
 
MAANDAG 15 mei
 
20.00u Voordracht: 100 jaar op zoek naar Guynemer – Johan Vanbeselaere – Guynemerpaviljoen
 
Sinds zijn verdwijning boven Poelkapelle op 11 september 1917 is er een onvermoeibare zoektocht geweest naar de laatste rustplaats van Guynemer. Evenveel onderzoekers kwamen met evenveel theorieën. Johan Vanbeselaere, zelf een notoir kenner op het vlak van Guynemer, heeft op 15 mei om 20.00u een voordracht over deze eeuw aan zoektochten en theorieën. Iedereen is van harte welkom op deze gratis voordracht, we vragen wel dat je inschrijft via toerisme@lp.be.
 
VRIJDAG 9 Juni
 
18.30u Opening Buitenexpo: 100 jaar Brooding Soldier
 
The Brooding Soldier is nog steeds één van het meest innemende en aangrijpende monument van de westhoek. Met zijn houding ‘arms reversed’ en zijn gebogen hoofd toont de soldaat op het beeld respect naar de vele slachtoffers van de eerste grootschalige aanval met chloorgas op 22 april 1915. Met de tentoonsstelling ‘100 jaar Brooding Soldier’ brengen we niet alleen het verhaal van de Canadese slachtoffers, maar ook het verhaal achter het ontstaan van het monument, de visie van de Canadezen op herdenken en het levensverhaal van zijn bedenker en ontwikkelaar F. Clemesha. De tentoonstelling is vrij te bezoeken op de site van ‘De Canadien’ tot 15 september.
 
MAANDAG 3 juli
 
20.00u Voordracht: Omgaan met rouw en verdriet aan het front - Dr Natasha Silk – OC Hazebrug Sint- Juliaan
 
Dr. Natasha Silk werkt voor de University of Kent. Haar doctoraat, die ze in samenwerking met Dr. Barones Sophie De Schaepdrijver schreef, behandelt de rouwverwerking van soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard staat ‘The Brooding Soldier’ centraal in haar doctoraat. Dr. Silk brengt haar verhaal over The Brooding Soldier op de vooravond van het herdenkingsweekend, meer bepaald op 3 juli om 20.00u in OC Hazebrug. De voertaal van de voordracht is Engels. De voordracht is gratis, maar we vragen wel dat je inschrijft via toerisme@lp.be
 
Programma 8-9 juli
 
ZATERDAG 8 juli
 
10.30u Plechtige herdenking aan het Brooding Soldier Monument in Sint-Juliaan
 
In samenwerking met Veterans Affaires Canada (VAC) begint het herdenkingsweekend met een plechtigheid aan The Brooding Soldier. In aanwezigheid van onder meer vertegenwoordiging van de koning, Vicepremier Van Quickenborne en hoog geplaatste legerofficieren uit België en Canada, wordt een traditionele maar jeugdige herdenking gehouden voor alle Canadese slachtoffers waar het monument ‘The Brooding Soldier’ naar verwijst.
 
13.30u Tankrit replica Mark IV-tank (WO I) van The Soldier naar Le Capitaine
 
Het P1917A creëerde het afgelopen 15 jaar een replica van de tank MARK IV. Deze tank is rijvaardig en zal dit dan ook tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle doen.  Het traject van Sint- Juliaan naar Poelkapelle is 3.5 km lang en mensen kunnen meewandelen met de tank, een heruitgave van zijn laatste rit uit oktober 1917.
 
15.00u Plechtige herdenking aan het Guynemermonument in Poelkapelle
 
In samenwerking met het Franse Guynemercomité wordt om 15.00u eer betoond aan de Franse Aas-piloot Georges Guynemer. Er wordt ook hier, net als 100 jaar geleden, een traditionele herdenkingsplechtigheid gehouden met hoogwaardigheidsbekleders en militairen van hoge rang.  De plechtigheid is een organisatie van het eigen Guynemercomité dat al heel wat ervaring heeft met dergelijke herdenkingen. We wachten nog af of een fly-over van de Seaking en of andere vliegtuigen mogelijk is.
 
16.00u Retrofoto aan Guynemermonument
 
Na de herdenking van 8 juli 1923 werd een historische foto genomen. Deze foto willen we na de herdenking van 8 juli 2023 opnieuw nemen. De inwoners van Poelkapelle en ook zij die deelnemen aan het evenement krijgen een warme oproep om in klederdracht van de jaren 20 deel te nemen aan deze hername van de retrofoto. De foto zal genomen worden door de leden van de lokale fotoclub SO-ISO. Achteraf krijgt iedereen die heeft deelgenomen een (digitaal) exemplaar van deze unieke foto als souvenir.
 
17.00u Geënsceneerd legendarisch luchtgevecht Georges Guynemer vs Ernst Udet
 
Georges Guynemer droeg naast vele titels ook die van ‘LE CHEVALIER DE L’AIR’, een titel die hij toebedacht kreeg na zijn legendarisch ‘dogfight’ met de Duitse piloot Ernst Udet. In het heetst van de strijd blokkeerde het machinegeweer van deze laatste. Hij was een vogel voor de kat toen Guynemer op hem aan vloog. Guynemer had echter in de gaten dat er bij de Duitse piloot iets scheelde en in plaats van hem neer te schieten vloog hij hem al groetend voorbij. Een daad van ridderlijkheid.
 
Dit legendarisch luchtgevecht wordt door de Moorseelse vliegclub nagebootst terwijl de mensen op de grond dit kunnen volgen via een simulatie die op groot scherm zal te zien zijn.
 
20.00u Vertelconcert ‘La vie de Guynemer’
 
Om 20.00u volgt dan de apotheose met het vertelconcert ‘La vie de Guynemer’. De Koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Langemark en de muziekkapel van de Franse luchtmacht (La Musique de l'Air) brengen samen met Wannes Cappelle, Lady Lynn en Jo Lemaire een muzikale ode aan de Franse Aas Guynemer. Het levensverhaal van Guynemer wordt afwisselend in het Nederlands en Frans verteld door Wim Willaert . Het concert vindt plaats op het Guynemerplein vanaf 20.00u. Het concert is gratis, tenzij je een zitplaats wenst. Dan betaal je 5 euro. Zitplaatsen zijn beperkt tot 250.
 
ZONDAG 9 juli 2023
 
10.30u Aperitiefconcert Lien & Bart – Kerk Sint-Juliaan
 
Lien Kooijman en Bart Vanpeteghem toerden een aantal maanden, op vraag van The Western Front Association van Vancouver, British Columbia, door Canada met hun Vlaams-Canadees oorlogsprogramma. Het is een bewerking van hun programma uit 2017 ‘Den Grooten Oorlog tussen de soep en de patatten’. In een intieme setting brengen ze dit concert nog eens, nu als aperitiefconcert in de kerk van Sint-Juliaan. Het concert is een samenwerking met de kerkfabriek van Sint-Juliaan. 
 
13.30u Tankrit replica Mark IV-tank (WO I) van Le Capitaine naar The Soldier – Rij mee!
 
De tank Mark IV zien rijden is één ding. Er in mee kunnen rijden is nog iets anders. Op zondag rijdt de tank terug van Poelkapelle naar Sint-Juliaan. En wie dat wenst kan, mits betaling van 25 euro meerijden met de tank.  Inschrijven kan via het P1917A comité vanaf 1 juni.
 
14.00u Vertelwandeling: De geliefden van Guynemer – start aan Guynemer-monument
 
Guynemer was tijdens de oorlog niet alleen de ‘chouchou’ van het Franse volk, ook bij de dames viel hij goed in de smaak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij bij de beau monde van Parijs vertoefde tijdens zijn vrije tijd. Actrices als Yvonne Printemps en Jane Renouardt, passeerden de revue, maar ook nog andere dames waren graag in zijn buurt. Ook zijn moeder en zussen hielden veel van hun zoon/broer. Al deze geliefden passeren de revue in de vertelwandeling over het privéleven van Guynemer. En dit langsheen het 6.5 km lange traject van een speciaal ontwikkelde wandeling rond Guynemer en de verdwenen begraafplaatsen van Poelkapelle. Aan die wandeling wordt dan ook de erfgoeapp gekoppeld om zo meer te weten over Guynemer en ook over de verdwenen relicten in het landschap.
De wandeling start om 14.00u aan het dorpsplein van Poelkapelle.  
 
14.30u LP kampioenschap Georges Guynemer: Papieren vliegtuigjes – Doe mee!
 
Ook aan kinderen en jongeren is gedacht. In een waar Langemark-Poelkapels kampioenschap papieren vliegtuigjes werpen kan iedereen zich meten met elkaar in de categoriën:  
  • De verste worp
  • Het mooiste vliegtuig
  • De langste vlucht
Het kampioenschap vindt plaats in de Poelkring.  Deelnemen kan in 3 leeftijdscategorieën:
Lager: jonger dan 8 jaar
Middelbaar: tussen 8 en 13 jaar
Hoger: vanaf 14 jaar
 
Deelnemen is gratis.
 
Belangrijk:
 
Alle tickets zijn vanaf 1 juni verkrijgbaar via www.lp.be/capitaineandsoldier.
Dit alles is een gratis evenement (uitgezonderd meerijden met de tank en zitplaatsen voor het vertelconcert).
 
‘Le Capitaine & The Soldier’ kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.
 
Meer info: www.lp.be/toerisme / www.lp.be/capitaineandsoldier