CWGC doneert geschenk aan het IFFM
20 July 2023 - Ieper - Bron: CWGC
Tijdens het weekend van 13 en 14 mei 2023 vierde het In Flanders Fields Museum (IFFM) haar 25ste verjaardag met een uitgebreid programma in haar museum. Op dit event was ook de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) aanwezig om uitleg te geven over haar organisatie, missie en de begraafplaatsen die ze onderhoudt. In een speciale graveerhoek werden verschillende grafstenen en onderdelen tentoongesteld, gemaakt door de CWGC-steenkappers.



Ook kon de bezoeker de ervaren CWGC-steenkappers live aan het werk zien terwijl ze een kunstwerk beitelden ter ere van het 25-jarig jubileum van het museum. Gedurende dit weekend graveerden vijf steenkappers doorlopend het IFFM-jubileumlogo in portlandsteen, gekend van de Commonwealth-begraafplaatsen en -monumenten. Ze deden dit niet toevallig voor de ingang van de tijdelijke tentoonstelling For Evermore, waar niet alleen de typische elementen van een CWGC-begraafplaats belicht worden, maar waar je ook historische werkmaterialen van CWGC-ambachtsmannen kunt bewonderen.



Lander Soens, Works Assistant Manager van de CWGC, zal samen met de vijf steenkappers het geschenk overhandigen aan directeur Stephen Lodewyck en voorzitter Dimitry Soenen van het IFFM. Deze overhandiging vindt plaats op donderdag 20 juli om 10u, voor de For Evermore-tentoonstelling.



Sinds de oprichting van het IFFM kent de CWGC een nauwe band en belangrijke samenwerking met het IFFM. De twee organisaties delen de overtuiging dat zonder een goede kennis van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en zijn nasleep, men de geschiedenis van België, Europa en van de wereld niet kan begrijpen. Zo hebben zij een gezamenlijke educatieve missie: het herdenken van de vele oorlogsslachtoffers en het vertellen van hun persoonlijke verhalen. Hiervoor werken zij voortdurend samen rond materieel en immaterieel erfgoed.

Omdat de aard van oorlog niet verandert, blijft deze missie universeel en actueel. De CWGC onderscheidt zich als organisatie op vlak van herdenking door wereldwijd immaterieel erfgoed te koesteren en onderhouden. Aan de hand van interne, gespecialiseerde opleidingen waarborgt de organisatie zelf het unieke vakmanschap dat hiervoor nodig is.