Doe mee met de epische Poppieswalk op zaterdag 16 september
17 August 2023 - Ieper
Treed in de voetsporen van de heldhaftige soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en ontdek het betoverende landschap van de Westhoek en de Ieperboog tijdens de Poppieswalk – Western Front Trail.

De organisatie draagt ertoe bij om een mooi stukje Westhoek, de talrijke W.O. I herdenkingssites langs het traject en het fantastische project Western Front Way nog meer in de kijker te stellen.

Het verhaal

Anno 2018 werd het plan gesmeed om een wandelroute te ontwikkelen langs de volledige Westerse frontlijn. Een Via Sacra - Western Front Way, die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers levendig moet houden. De inspiratie komt uit een brief van Alexander Douglas Gillespie, een jonge soldaat die jammerlijk sneuvelde in 1915 bij de slag om Loos in Frankrijk. Drie maanden voordat hij stierf, schreef Alexander aan zijn oude schoolhoofd over de wandelroute en zijn droom.

De werkgroep Flanders Trails, de lokale wandelclubs van Ieper-Zonnebeke & Wervik, Stad Ieper en gemeente Zonnebeke sloegen de handen in elkaar om er een heus wandelevent van te maken op zaterdag 16 september. De Poppieswalk / Western Front Trail is inmiddels aan haar derde editie toe.

Vier afstanden

Dit jaar kan je kiezen uit vier omlopen: 25, 35, 60 of 80km. Start je avontuur bij het Passchendaele Memorial Museum te Zonnebeke en eindig bij de indrukwekkende Menenpoort in Ieper. De Poppieswalk kenmerkt zich niet alleen met nieuwe omlopen in en rond de Ieperboog, maar bovenal met een groenrijk traject door de Zonnebeekse Polygonebossen, de Gasthuisbossen en het Provinciaal Domein De Palingbeek, Zillebeke Vijver, de Verdronken Weiden en de Ieperse vestingen.

De langere afstanden krijgen als extra een stukje ongerept Heuvelland en de beruchte Plugstreets voor de voeten geschoven. Ook de kleinste stad van België, Mesen zal niet ontbreken alsook Zillebeke Vijver, de Verdronken Weiden en de Ieperse vestingen.

De Poppieswalk / Western Front Trail is niet alleen een sportieve uitdaging onder wandelvrienden – collega’s of buren, maar ook een eerbetoon aan de meer dan 20 miljoen oorlogsslachtoffers uit de W.O. I. Onderweg geniet je van goed verzorgde bevoorrading en extra belevingsaspecten. Bij de finish, waar onze aprés-wandelbar en DJ op je wachten, kun je je wandelprestatie vieren met een gevoel van trots.

Inschrijvingen open tot en met 14 september

De eerste 500 inschrijvingen zijn inmiddels binnen en nu al kan de organisatie spreken van een internationale Poppieswalk met deelnemers uit Nederland en Frankrijk.

Deelnemen kan enkel via voorinschrijving. Alle info vind je via www.poppieswalk.be