Elfnovemberlezing in Ieper
24 oktober 2023 - Ieper - Bron: Vlaams Vredesinstituut
Vredesstad Ieper, het Vlaams Vredesinstituut en het In Flanders Fields Museum nodigen u op vrijdagavond 10 november 2023 - ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog - graag uit op de  Elfnovemberlezing - 

Auteur Stefan Hertmans zorgt samen met pianist Mirek Coutigny voor een memorabele vijftiende editie. 

Auteur Stefan Hertmans schrijft romans, verhalenbundels, essays, theaterteksten en poëzie. Sinds de publicatie van zijn roman Ruimte (1981) groeide hij uit tot één van de meest invloedrijke, literaire stemmen in de Lage Landen.  Zijn meest recente romans –  Oorlog en terpentijn, De bekeerlinge en De opgang, allen op historische bronnen gebaseerd – brengen op onnavolgbare wijze thema’s zoals geweld, oorlog en collaboratie in beeld.  In zijn meest recente werk Verschuivingen (2022), een politiek-filosofisch essay, legt hij de vinger op evoluties die we “elke dag voelen zonder ze te kunnen duiden”. 

Ter gelegenheid van de Elfnovemberlezing buigt hij zich over de vraag hoe we ons een samenleving kunnen indenken die ontwapenend denkt, ontwapenend spreekt. 
 
Het boeiende verhaal van Stefan Hertmans wordt muzikaal omlijst door het Mirek Coutigny. Pianist en producer Mirek Coutigny heeft de afgelopen jaren gewerkt aan zijn eigen klankwereld met elektronische en akoestische instrumenten. Zijn debuutalbum 'Through Empty Landscapes and New Beginnings' verscheen in februari 2023.  

Op de Elfnovemberlezing brengt hij zijn pianomuziek - vergelijkingen met Jóhann Jóhannsson of Ólafur Arnalds zijn nooit ver weg - samen met viool en cello. 
 
Praktisch

Vrijdag 10 november 2022, 20.45 uur - Het Perron – Fochlaan 1, Ieper
  • 20.15 uur – Start ontvangst (Het is mogelijk om de Last Post ceremonie om 20u aan de Menenpoort bij te wonen en onmiddellijk na afloop te voet (15 minuten) naar CC Het Perron te komen voor de lezing.)
  • 20.45 uur – Welkom door Stephen Lodewyck, directeur van het In Flanders Fields Museum te Ieper
  • 20.50 uur – Toespraak door Emmily Talpe, burgemeester van Ieper
  • 20.55 uur – Elfnovemberlezing door schrijver Stefan Hertmans – Muziek: Mirek Coutigny
  • 21.55 uur – Slotwoord door Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut
  • 22.00 uur – Receptie
Schrijf hier gratis in: https://vlaamsvredesinstituut.eu/events/elfnovemberlezing-2023