Ieper herdenkt 105 jaar Wapenstilstand
10 November 2023 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Op 11 november 2023 om 11 uur wordt voor de 105de keer onder de Menenpoort hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Eerste minister Alexander De Croo zal de plechtigheid bijwonen.

Op 11 november 2023 om 11 uur wordt voor de 105de keer onder de Menenpoort hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Eerste minister Alexander De Croo zal de plechtigheid bijwonen.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 11 uur die ochtend werden de wapens neergelegd. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, te herdenken, maar ook de slachtoffers van oorlogen die nadien volgden.

Emmily Talpe, burgemeester: "Onze stad is op 11 november opnieuw het hart van de herdenkingen van Wapenstilstand in ons land. Zowel in het centrum als in de deelgemeenten houden we ceremonies als eerbetoon aan de vele slachtoffers die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen. Tegelijk willen we op die manier ook de boodschap van vrede sterk blijven uitdragen. Dat blijkt tot op vandaag nog steeds broodnodig. Dit jaar ontplooien we ook op 11 november onze immense vredesvlag op de Grote Markt en reiken we tevens voor de 8ste keer de Vredesprijs uit.
 
De plechtige ceremonie vind dit jaar plaats in aanwezigheid van onder meer Eerste Minister Alexander De Croo en Vlaams Minister Diependaele. 

Alexander De Croo, Eerste Minister: "Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, vandaag 105 jaar geleden. De Last Post is voor mij persoonlijk iedere keer een bijzonder intense ervaring als eerbetoon aan de vele slachtoffers van die gruwelijke oorlog. Vrede is een kostbaar goed dat we moeten koesteren. Dat leren de grote oorlogen. Ook vandaag zien we dat conflicten aan onze oostelijke en zuidelijke grenzen onschuldige slachtoffers maken. We kunnen het extremisme en haat – de voornaamste bronnen van conflict en oorlog – pas een halt toeroepen als we elkaar respecteren en solidair zijn. Respect en grote dankbaarheid is meer dan terecht voor degene die hun leven hebben gegeven zodat wij vandaag in vrede kunnen leven."

Ook in elke Ieperse deelgemeente wordt op 11 november 2023 een korte ceremonie gehouden ter nagedachtenis van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen in samenwerking met de oudstrijdersverenigingen worden opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen. Iedereen is welkom.