CWGC organiseert conferentie in Ieper: Ons erfgoed behouden te midden van klimaatuitdagingen
29 February 2024 - Ieper - Bron: CWGC
Op dinsdag 27 februari 2024 organiseerde de ‘Commonwealth War Graves Commission’ (CWGC) de tweede editie van haar ‘CWGC Conference’ in Het Perron in Ieper. Het thema luidde ‘Behoud van erfgoed in tijden van klimaatverandering”. De CWGC creëert hiermee een platform om informatie en ervaringen uit te wisselen met stakeholders.

100 jaar ervaring om te delen, minstens 100 partners om van te lerenHet is de missie van de CWGC om de 1,7 miljoen Commonwealth gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog voor altijd te herdenken. Sinds haar oprichting in 1917 heeft de CWGC meer dan 100 jaar ervaring in het beheer van begraafplaatsen en monumenten. Met de impact van de klimaatverandering moet er in de dagelijkse werking rekening worden gehouden. Informatie en ervaringen uitwisselen is een must om de toekomst van ons aller erfgoed te verzekeren.

Pionierswerk

We nodigden een aantal experten uit de erfgoed- en tuinbouwsector uit om hun ervaringen over dit thema te delen en gaan in gesprek. Naast voordrachten van onze eigen CWGC-experten uit binnen- en buitenland verwelkomden we o.a. ook Prof. Em. Koenraad van Balen, voortrekker in duurzame conservatie van historisch erfgoed, Prof. Tim De Cock, specialist in natuursteenconservatie, en Helen Thomas, doctoraatstudent uit London met specifieke expertise over de klimaatimpact op historisch erfgoed. De CWGC lichtte de eigen lange termijn duurzaamheidsstrategie toe en deelde kennis en ervaring over haar pesticide- en biocide-vrije werking.Piet Geleyns van het Agentschap Onroerend Erfgoed sneed het thema Unesco Werelderfgoed aan.  Verder zette Bor Borren Permacultuur de principes uiteen voor het opzetten van een ecologische tuin met duurzame energiesystemen die de bodem doen herleven. Milieudeskundige Antea nam de aanwezigen mee in een casestudie over CWGC Bergen-op-Zoom War Cemetery.