Canadezen schenken authentieke wijzerplaat terug
09 September 2003 - Kemmel - Bron: Het Nieuwsblad
KEMMEL - Tijdens een korte plechtigheid werd gisteren een opmerkelijk stukje geschiedenis in ere hersteld. Eén van de authentieke wijzerplaten van de verwoeste Sint-Laurentiuskerk, die door Canadese strijdkrachten in 1918 als oorlogsbuit werd meegenomen, is na 85 jaar terug van weggeweest.

De wijzerplaat was al die tijd in de kelders van het Canadian War Museum van Toronto opgeslagen. Het moet een Canadese medische compagnie op doortocht geweest zijn, die de wijzerplaat meenam, want volgens de militaire kronieken waren er in 1918 nooit Canadese militairen gestationeerd in Kemmel of directe omgeving.

Daniel Glenney, de directeur van het museum van Toronto, nam het initiatief om deze wijzerplaat terug te schenken. Hij nam hiervoor generaal Dany Van de Ven, militair attaché van België voor de Verenigde Staten en Canada onder de arm, die contact opnam met het Heuvellandse schepencollege. De wijzerplaat werd gisteren officieel overhandigd in aanwezigheid van o.a. Daniel Glenney, de Canadese ambassadeur en de Canadese militaire attaché. De wijzerplaat krijgt een plaats in het portaal van de Kemmelse St.-Laurentiuskerk met een bijpassende gedenkplaat in drie talen. (PLI)