Irish remembrance monuments
Practical info
Location
Crossroads Wijtschatestraat and Oosthoekstraat
Wijtschate, Heuvelland
Date
10/06/2007
Coordinates
GPS-Reference R6299 - WIJTSCHATE - Ierse zuiltjes
DMSX N 50°46'56.3'' - E002°51'58.5''
DMX N 50°46.939' - E002°51.975'
D N 50.782319° - E002.866255°
UTM 31U E 490571 N 5625627
GOOGLE EARTH 50 46.939 N, 002 51.975 E
Maps
• Mapquest
Info
De twee zuiltjes moeten de heldhaftige inzet van twee Ierse divisies tijdens de grote mijnenslag op 7 juni1917 duidelijk maken. Het gaat om de protestantse 36e Ulster Divisie en de katholieke 16e Ierse divisie. Het was de laatste keer in de geschiedenis dat katholieke en protestantse Ieren samen vochten. Daarom heeft deze plek voor de Ieren een bijzonder symbolische waarde. Met het plaatsen van de twee zuilen wilde de gemeente Heuvelland deze locatie, die nu enkel door specialisten gekend is, voor het brede publiek weer in herinnering brengen. De zuilen leggen een link leggen met de Ierse Vredestoren in Mesen. Ze sluiten qua vorm goed aan bij de zuiltjes, die bij de Ierse toren staan.

De zuiltjes werden enkele jaren geleden verplaatst richting dorpskom van Wijtschate en hebben nu een plaats gekregen nabij Wytschaete Military Cemetery (update april 2023).
 
Extra information
Majoor William Redmond, Member of Parlement Ierland 1914.

Het Ierse eiland maakt volledig deel uit van Groot-Brittannië en dat veroorzaakt snel oplopende interne spanningen. Radicale nationalisten eisen een totale afscheuring. Meer gematigden pleiten voor zelfbestuur of Home Rule. De hoofdzakelijk Noord-Ierse Unionisten verzetten zich echter met hand en tand tegen elke vorm van zelfstandigheid. De Irish National Party, onder leiding van de invloedrijke nationalist John Redmond, krijgt in 1914 eindelijk een wet door het Britse parlement die het langverwachte zelfbestuur vorm moet geven.

De Eerste Wereldoorlog gooit roet in het eten en de wet wordt uitgesteld. Redmond blijft loyaal tegenover de Britten en roept zijn landgenoten op om dienst te nemen in de 16e Ierse Divisie. Zijn broer William, prominent parlementslid voor de Irish Party, ondersteunt deze rekruteringscampagne voluit. In een bevlogen toespraak vanop het balkon van het Imperial Hotel in Cork engageert hij zich met de legendarische woorden 'old as I am, and grey as are my hairs, I will say: don't go, but come with me'.

William Redmond wordt kapitein, later majoor, bij het zesde bataljon Royal Irish Regiment. Hij blijft ook actief in het Britse parlement. In zijn laatste indrukwekkende tussenkomst in Westminster roept hij de Ieren op om een voorbeeld te nemen aan de samenwerking in de frontlijn tussen de voornamelijk protestantse 36ste Ulster divisie en de hoofdzakelijk katholieke 16de Ierse Divisie.

Tijdens de mijnenslag van 7 juni 1917 raakt hij bij de bevrijding van Wijtschate vlakbij de Maedelstede Farm gewond door granaatscherven. Een een voormalig politiek tegenstander, soldaat John Meeke, snelt ter hulp. Hij neemt het 56-jarige parlementslid op zijn schouders en probeert hem te evacueren. Bij deze poging wordt hij zelf geraakt maar slaagt er toch in de majoor door collega's te laten wegbrengen. Voor deze actie zal Meeke later de Military Medal ontvangen. Kort daarna sterft William Redmond in een hulppost in Dranouter. Hij wordt begraven in de kloostertuin van Loker. De Ierse nationalist, die op het einde van zijn leven steeds meer pleitte voor verzoening, ligt nog altijd in een eenzaam graf.

Bron: thematische fietstocht 'De mijnenslag van 1917' - Westtoer
 
Related links