Menin Road - Ypernstrasse - Wervik - 20/01/2014
Toespraak burgemeester Youro Casier in het kader van Menin Road - Ypernstrasse (20/01/2014)
 
"Welkom collega’s
Welkom schepenen
Welkom secretarissen
Welkom aan iedereen
 
Het stadsbestuur van Wervik heet u van harte welkom. We kunnen er niet meer om heen. De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog zit nog maar in de aanloopfase maar overal lezen we er al over en geen enkele gemeente in onze streek houdt zich afzijdig in dit verhaal. Ook Wervik niet. Dit jaar herdenken we deze gebeurtenis met verschillende projecten zoals de herinrichting van het Nationaal Tabaksmuseum met het thema ‘tabak en oorlog’ als één van de belangrijke stopplaatsen op de Pionierroute en het muziekinitiatief 14 tales- 18 tunes in de Sint-Medarduskerk eind oktober 2014.
 
Wij zijn vandaag evenwel samen om een ander initiatief, namelijk ‘Menin Road – Ypernstrasse’, met onze handtekening te bekrachtigen. Een initiatief dat we als stad onmogelijk alleen kunnen dragen. Het project ‘Menin Road – Ypernstrasse’ is geïnspireerd op het verhaal van de weg tussen Menen en Ieper tijdens de periode 1914-1918. Deze weg en het landschap rond Menen, Geluwe, Kruiseke, Beselare, Geluveld, Zillebeke en Ieper, speelden een belangrijke strategische rol gedurende de vier oorlogsjaren, zowel voor de Britten als de Duitsers. Noch de Duitsers, noch de Britten bereikten evenwel hun doel: Ieper of Menen. De weg is tot op vandaag heel symbolisch geladen, denk maar aan de verschillende gedenktekens op en langs de weg zoals de Menenpoort in Ieper en, in Geluwe, het gedenkteken van de architect Huib Hoste.
 
De gemeenten Ieper, Zonnebeke, Menen en Wervik, in samenwerking met het  In Flanders Fields Museum en het Memorial Museum Passchendale 1917, hebben tot doel een programma uit te werken dat bestaat uit drie belangrijke onderdelen.
 
Eerst willen we in 2015 het historisch luik via een publicatie en historische ontsluiting realiseren. Het historisch verhaal vormt immers de onderbouw en het uitgangspunt voor het globale project: een nieuwe publicatie, het visualiseren van relicten en duiden van landschapselementen.
 
Daarnaast gaan we in 2016 voor een artistiek luik met beeldend werk en literatuur. Het artistiek project wordt letterlijk gerealiseerd langs het parcours, de weg Ieper-Menen. De weg vormt de rode draad en de locaties met de kunstwerken bevinden zich allen langs of in de onmiddellijke nabijheid van de weg. De kunstwerken moeten merkpunten of bakens zijn langs de weg.
 
Tenslotte kiezen we in  september 2016 voor een slotspektakel. Hierbij moet beleving van de weg Menen – Ieper voor de deelnemers centraal staan.
Die finissage moet een multidisciplinair karakter hebben. Op diverse locaties langs de weg brengen we een caleidoscopisch programma waarbij verschillende kunstenaars en disciplines aan bod komen: muziek, literatuur, plastische kunst, ...
 
De colleges van burgemeester en schepenen van de vier betrokken gemeenten, Ieper, Zonnebeke, Menen en Wervik hebben in het voorjaar 2013 een engagementsverklaring goedgekeurd, waarbij ze samen willen werken aan het project ‘Menin Road – Ypernstrasse’ en zich ook financieel engageren voor een gezamenlijk totaal van € 72.000.
 
Natuurlijk kunnen we met dit bedrag niet alle initiatieven waar maken en momenteel voeren de gemeenten gesprekken met de provincie West-Vlaanderen in het kader van GoneWest. Hopelijk kunnen we deze gesprekken in positieve zin finaliseren in de loop van het voorjaar 2014. Ook aan Toerisme Vlaanderen vragen we subsidie voor dit ambitieus project."

De voorstelling en ondertekening vond plaats op maandag 20 januari 2014 in de raadzaal van het Wervikse stadhuis.

 DSC_3002

DSC_3003

Toelichting door Vincent Verbrugghe.

DSC_3004

DSC_3005

DSC_3006

Ondertekening van de samenwerking door de burgemeesters: v.l.n.r. Jan Durnez (Ieper), Youro Casier (Wervik-, Martine Forunier (Menen) en Dirk Cardoen (Zonnebeke).

DSC_3008

DSC_3010

DSC_3011

De vier burgemeesters

DSC_3013

DSC_3014 Pagina aangemaakt door Westhoek.be & WO1.be - Greatwar.be.