‘Käthe Kollwitz’ is nieuwste 14-18 fietsroute - Koekelare - 29/08/2015
Westtoer opent achtste 14-18 fietsroute in Koekelare

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De achtste fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ werd in Koekelare ingereden op zaterdag 29 augustus 2015.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Käthe Kollwitz

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Koekelare rond de figuur van Käthe Kollwitz en de rol die bezet Koekelare speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de stellingenoorlog aan de IJzer werd Koekelare, met zijn nabije en centrale ligging achter het front, een belangrijke locatie voor de Duitsers. Koekelare lag aanvankelijk buiten het bereik van de artillerie van de geallieerden en werd hierdoor een uitgelezen plaats om soldaten in te kwartieren. Hier kwamen de soldaten niet alleen terug op kracht, maar ze werden er ook getraind. Tijdens de bezetting leefden dubbel zoveel mensen samen in Koekelare. De Duitsers troffen vanaf het begin van de oorlog voorzieningen om stellingenmateriaal te produceren voor het front. Toen de Lange Max, het voormalige grootste Duitse kanon, in 1917 actief werd, was Koekelare niet langer die relatief veilige locatie. De bombardementen en beschietingen namen vanaf dan aan intensief toe.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waarlangs deze 42,5 lange fietsroute voorbij komt: het Käthe Kollwitz museum, de Lange Max site, de Duitse militaire begraafplaats en het Praatbos in Vladslo, etc

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Koekelare, Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeente Koekelare.

CC De Brouwerij was de plaats van afspraak

DSC_8427

DSC_8428

DSC_8429

Toespraken op de mooie binnenplaats.

DSC_8431

Schepen Jessy Salenbien ging dieper in op de verschillende initiatieven van de gemeente Koekelare.

DSC_8432

Hieronder de tekst van haar toespraak:

Opening Käthe Kollwitz fietsroute, zaterdag 29 augustus 2015
Schepen voor toerisme, erfgoed en cultuur Jessy Salenbien
 
Een bijzonder goede morgen op deze zonnige zaterdagvoormiddag
 
"Geachte genodigden,

Als schepen voor toerisme van de gemeente Koekelare is het mij een eer en genoegen om jullie van harte welkom te heten op de opening van de Käthe Kollwitz fietsroute.
 
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WO1-sites en recreatief fietsen.

De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap op een serene manier te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren van een landschap dat bepalend was voor de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talrijke monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.
 
De Käthe Kollwitz fietsroute start hier aan de brouwerijsite, waarin het Fransmansmuseum en vernieuwde Käthe Kollwitzmuseum is gehuisvest. In het museum vertellen we over een moeder die haar kind verloor in de eerste wereldoorlog en hoe zij een boodschap wil uitdragen over de hele wereld: Nooit meer oorlog! Käthe Kollwitz is een groot kunstenares en enkele van haar werken zijn bij ons te bezichtigen. Zowel kunst, geschiedenis, wereldbeeld (oorlog en pacifisme), metier van een kunstenares en grote emoties komen aan bod.
 
Van hieruit rijden we naar het Oosthofpark, een site met een rijke historie die in het jaar 2000 voor het publiek toegankelijk werd. Bij de aanleg werd de vorm van de middeleeuwse walgracht gerespecteerd.
 
We rijden verder… De Lange Max-site is een niet te missen plaats aan het westelijk front. Een lange dreef brengt je tot bij de geschutbedding van het voormalig kanon Lange Max, meteen het centrale onderwerp van het museum op de site. In het vernieuwde museum verneem je alles over het reusachtig kanon dat Duinkerke als doel had. Ook de Duitse bezetting van Koekelare en omstreken krijgt de volle aandacht.
 
Verder in deze route komen we bij de Hovaere molen die door de Duitse bezetters werd gebruikt als waarnemingspost. De Hovaere molen werd recent gerestaureerd en binnen twee weken, op Open Monumentendag staat ook deze in de kijker. Via het Praatbos komen we aan de Duitse militaire begraafplaats, waar het Treurend Ouderpaar te bewonderen is. Links knielt de vader met al zijn opgekropt mannelijk leed en rechts knielt de moeder, Käthe Kollwitz zelf : voorovergebogen, de ogen geloken, met de rechterhand de wijde mantel dicht tegen haar wang aandrukkend : één en al innigheid, verdriet en liefde. 

We passeren het arboretum en rijden door naar Bovekerke. Belgische, Franse en Marokkaanse soldaten bezetten destijds De Platse van Bovekerke en na wederzijds geweervuur trokken de geallieerden zich terug tot Werken en bezetten de Duitsers het dorp. De Sint-Gertrudiskerk en de meisjesschool werden onder andere ingericht als hospitaal en de gemeentelijke jongensschool als paardenstal.

Ik stel voor dat jullie allemaal eens terugkomen om de volledige route af te rijden, maar vandaag zullen we een kortere versie inrijden.

Van deze gelegenheid maak ik graag even gebruik om jullie op de hoogte te brengen van wat zich allemaal afspeelt op vlak van toerisme in onze gemeente.
 
De herdenkingsperiode zijn we begonnen met de IJzerfrontroute, met bijzondere dank aan Westtoer en het programmasecretariaat. Dat is een autoroute tussen Nieuwpoort, Koekelare en Diksmuide.
 
Momenteel hebben we onze eigen zomerzoektocht die nog loopt tot eind september. Kom zeker nog eens langs bij onze toeristische dienst om de brochure op te halen. De zomerzoektocht, goed voor ongeveer 30 kilometer fietsplezier, is voor een groot stuk opgebouwd aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk en flirt onder meer met de grens van Diksmuide.
 
Om verder even kort te vermelden hebben we onze gezamenlijke promotiebrochure met Diksmuide, Nieuwpoort en Veurne. Dan hebben we ook de fietsroutes ’t Groot Verzet gelanceerd in samenwerking met het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ginter met als gemeenten Gistel, Ichtegem, Torhout, Oudenburg, Kortemark, Zedelgem en natuurlijk Koekelare, in samenwerking met Westtoer en Brugs Ommeland. We werken ook samen met Gistel in het kader van Toereloeren, een fietszoektocht waaraan heel mooie prijzen zijn verbonden. Binnenkort hebben we ook onze gloednieuwe wandelgids voor individuele bezoeken aan ons museum. De gids leid je als het ware door het museum.
 
Onze jaarlijkse fotowedstrijd ‘Koekelare by night’ kon ook menig Koekelarenaar en mensen van ver daarbuiten bekoren. Deze loopt echter eerstdaags af. Ook dit reglement is te verkrijgen in onze dienst voor toerisme.
 
In het kader van Open Monumentendag lanceren we op zondag 13 september ook onze vernieuwde Kooklarenoeneroute. Het was dan ook 25 jaar geleden dat deze in een nieuw kleedje werd gestopt. Ik heb het initiatief genomen om deze volledig te herschrijven, maar daarvoor had ik natuurlijk mensen nodig met een sterke kennis van onze gemeente. Daarom gaat mijn bijzondere dank uit naar Bernard Lootens en de burgemeester om mijn teksten meermaals te herlezen en bij te sturen.
 
Voor volgend jaar staan er ook nog 2 grote projecten op til, het ene project is in samenwerking met Diksmuide, Veurne en De Panne. Een gezamenlijk project waar in elke gemeente/stad een tentoonstelling zal plaatsvinden over de Sterke vrouw in de Groote Oorlog, in samenwerking met provincie West-Vlaanderen, Toerisme Westhoek/Westtoer en het Netwerk Oorlog en Vrede gesubsidieerd door GoneWest.
Het tweede project is iets kleinschaliger maar niet minder belangrijk. Het omvat een theaterwandeling van enkele dagen en is ook in samenwerking met de provincie en GoneWest. Dat zijn dan ook dankbare actoren die een groot draagvlak creëren.
 
Enkele maanden geleden hebben we ook de nieuwe toeristische website gelanceerd met een aanbod voor busreizen. Vanuit onze toeristische dienst gebeurt heel veel mailing. De mensen kunnen op die manier zelf hun dagreis uitstippelen. KKM of LMM in combinatie met een namiddag ontspanning: een wijndegustatie, een bezoek aan de paardenmelkerij, naar de boltra, enzovoort.
 
Beste mensen, mag ik ook van deze gelegenheid gebruik maken, om Virginie Hellebuyck te bedanken. 7 jaar lang heeft ze zich ingezet voor onze gemeente op de dienst Toerisme en Cultuur. Nu, 7 jaar verder en 2 kindjes rijker, heeft zij besloten om het wat kalmer aan te doen. Ik ben dankbaar dat we een mooie tijd hebben beleefd en wens haar veel succes toe in haar nieuwe job.
 
Maar vandaag beste mensen zijn we hier voor de Käthe Kollwitz Fietsroute en een woordje van dank bij dergelijk initiatief is altijd op zijn plaats.
 
Dankjewel aan:
  • Westtoer:
  • Met name aan Kim Wybauw voor de organisatie.
  • Aan de redactie, met in het bijzonder Glenn Putman, Stephen Lodewyck en Siel Nollet.
  • Medewerkers voor de kaart en grafische vormgeving, Nele en Pia Vandepitte.
  • De directeur van Westtoer, Stefaan Gheysen en regiomanager Valerie Heyman.
  • Onze medewerkers, Tone Vannieuwkerke en in het bijzonder Bernard Lootens, lid van de Spaenhiers, die ook onze gids is vandaag. Ook een woord van dank aan onze seingevers die strakt alles in goede banen zullen leiden. En graag ook een woordje van dank aan Vivianne, Heidi en Vicky voor het kopje koffie van daarstraks en de receptie even later.
Beste mensen, een woord van dank is altijd gevaarlijk en daarom ook dank aan allen die ik hier niet vernoemde maar deze route hebben helpen ontwikkelen.
 
Na het woordje van onze gedeputeerde zullen we ons straks naar de binnenkoer begeven voor de onthulling van het startbord. Daar kunnen ook de fietsen genomen worden om de fietstocht, onder deskundige leiding van Bernard, aan te vatten. Nadien volgt een receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Koekelare, om, zoals Tone het zo mooi zegt, de innerlijke mens te versterken.
 
Graag geef ik nu het woord aan onze gedeputeerde, bevoegd voor toerisme en recreatie, Francky De Block."


DSC_8433

DSC_8434

DSC_8435

DSC_8436

DSC_8437

DSC_8438

DSC_8439

DSC_8440

Dank aan Virginie Hellebuyck die na 7 jaar afscheid neemt van de dienst toerisme.

DSC_8442

Gedeputeerde Francky De Block verwees naar de mooie resultaten inzake het aantal bezoekers in 2015.

DSC_8445

DSC_8447

Onthulling van het infobord.

DSC_8450

DSC_8451

DSC_8454

Er valt heel wat te beleven in Koekelare.

DSC_8455

DSC_8456

DSC_8457

Bernard Lootens was de gids van dienst.

DSC_8459

En dan konden de fietsers aan hun tochtje beginnen.

DSC_8461

DSC_8462

DSC_8463

DSC_8464

DSC_8465

DSC_8468 Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.