Kunstparcours Menin Road / Ypernstrasse - Geluwe - 02/03/2016
De legendarische Menin Road – Ypernstrasse, of de weg van Ieper naar Menen, speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang streden Britten en Duitsers om de steden Menen en Ieper, zonder veel succes.   De vier gemeenten langs de weg - Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen - willen deze gebeurtenissen herdenken. Samen met het In Flanders Fields Museum en MMP17 Zonnebeke, met de steun van Toerisme Vlaanderen en GoneWest, zetten zij een groot project op.
 
In november 2015 verscheen een belangrijke historische publicatie over de weg, en van juni tot september 2016 organiseren zij een grote kunsttentoonstelling op en langs de weg. Op zondag 4 september is er een publieksevenement ‘En cours de route’. Ook de toeristische troeven langs het parcours komen aan bod.
 
Kunstparcours Landscape, Form & Psyche
4 juni tot 25 september 2016
vrij toegankelijk, van woensdag tot zondag, van 10 tot 18 uur.

Voor dit uitzonderlijk artistiek project worden 40 nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd om zich te verdiepen in de landschappelijke en architecturale overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog, langs de weg Menen - Ieper. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is de idee van het graven in de aarde. Het gegeven van het oorlogslandschap wordt benadrukt of verborgen via monumentale sculpturen, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen. De kunstwerken worden gepresenteerd op en nabij de weg van Ieper naar Menen, in 19 verrassende binnenlocaties en in open lucht.

De tentoonstelling wordt gecureerd door kunstenaar Johan Tahon

Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Eva Kotatkova (CZ), Edward Lipski (GB), Böhler & Orendt (DE-RO), Bart Lodewijks (NL), Gillot + Givry (FR), Jananne Al-Ani (IQ), Alexander Tinei (HU), Yumiko Yoneda (JP/NL), Ingrid Mol (NL), Bill Woodrow (GB), Juan Muñoz (ES), Thierry De Cordier, Philippe Vandenberg, Peter Verhelst, Renato Nicolodi, Louis De Cordier, Frank&Robbert/Robbert&Frank, Erwin Keustermans, Steve Schepens, Bart Baele, Andy Malengier, Henk Delabie.
 
Naar aanleiding van dit project verschijnt er in juni 2016 een kunstboek met o.a. bijdragen van curator Johan Tahon en van psychiater Mark Kinet, teksten en foto’s van nieuwe creaties en het werk van Eva Kotatkova, artist-in-residence 2016 van het  In Flanders Fields Museum.
 
Instappunten:
  • Ieper: toeristische dienst / IFFM, Grote Markt 34, tel. 057 23 92 20 
  • Menen: toeristische dienst / Stadsmuseum ’t Schippershof, Rijselstraat 77, tel. 056 53 23 63
  • Onthaalpunten:
    • Geluwe: oud-gemeentehuis, Sint-Denijsplaats
    • Geluveld: schoolhuis, Oude Zandvoordestraat
Meer info over het project op www.meninroadypernstrasse.be en via Facebook.

Het project werd op woensdag 2 maart 2016 voorgesteld in Menen in 't Schippershof.

DSC_3767

DSC_3749

DSC_3750

Verwelkoming door schepen Griet Vanryckeghem namens de stad Menen.

DSC_3751

Toelichting door Jan Yperman en curator Johan Tahon (rechts) bij het opzet en het concept. Tevens stelden zij de belangrijkste kunstenaars en locaties voor.

DSC_3755

DSC_3756

DSC_3757

DSC_3758

DSC_3759

DSC_3761

DSC_3762

Jan Dewilde gaf toelichting bij de tentoonstelling artist-in-residence 2016 in het In Flanders Fields Museum: Eva Kot'atkova.

DSC_3764

Tot slot gaf Peter Slosse van Toerisme Ieper een overzicht van het toeristische luik van het project.

DSC_3765

DSC_3766

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.