Lange Max geeft geheimen prijs: Publiek kan elke zondag fundamenten van oud Duits kanon komen bekijken in Koekelare
10 april 2002 - Koekelare - Bron: Het Nieuwsblad
KOEKELARE - De kranen van het bouwstoffenbedrijf Willaert graven momenteel in Koekelare de fundamenten bloot van het oude Duitse kanon Lange Max. De gravers stoten op dikke muren en op de betonnen fundamenten van het gewezen kanon. Er is een graafput van twintig meter diameter. Het publiek kan iedere zondag de restanten van Lange Max bezoeken. Een pomp zorgt ervoor dat er geen water in de put komt.

,,Lange Max is gebouwd in 1916. Op 27 juni 1917 schoot het 44 keer op het Franse Duinkerke. Al bij het eerste schot legde het kanon het casino van Malo-les-Bains plat. Tussen beide wereldoorlogen was Lange Max de toeristische trekpleister van Koekelare. Winston Churchill, Koning Albert I en de keizer van Japan kwamen Lange Max bezoeken'', zegt Rudy Willaert van de vzw Lange Max.

,,Tijdens de Tweede Wereldoorlog braken de Duiters het kanon volledig af. Na de oorlog is het hele bunkercomplex gedynamiteerd en zijn de betonbrokken gebruikt om de landbouwwegen in Koekelare heraan te leggen'', vertelt Rudy Willaert.

Toeristische plek

,,We willen tijdens de volgende jaren een exacte kopie in metaal laten maken van het kanon Lange Max. Dit imitatiekanon komt op dezelfde plaats als waar vroeger Lange Max stond. Dit betekent dat de huidige graafput met zijn fundamenten opnieuw gebruikt zal worden. Wel moeten we enkele betonnen muren opnieuw bouwen. Zo willen we van de site Lange Max een toeristische plek bij uitstek maken'', aldus nog Rudy Willaert.

Het bijhorende museum omvat nu al een hele reeks attributen over Lange Max en over het oorlogsgebeuren in de streek van Koekelare. De leefwereld in en rond het kanon is er uitvoerig uitgebeeld met maquettes, uniformen, foto's en ander didactisch materiaal.

Het museum en de site Lange Max (Clevenstraat 4, Koekelare) zijn iedere zon- en feestdag voor het publiek open tussen 14 en 18 uur. De toegangsprijs bedraagt 3 euro.

door Ronny VANHOOREN