Talbot House bouwt documentatiecentrum uit
06 October 1999 - Poperinge - Bron: Het Nieuwsblad
Het Talbot House in Poperinge werkt volop aan de uitbouw van een eigen documentatiecentrum en archief. De ene na de andere schenker biedt zich in de Gasthuisstraat aan en de vzw Talbot House Association maakt zich sterk dat belangrijke collecties uit het Imperial War Museum in London of uit de kapel All Hallows naar Poperinge terugkeren. "Wij willen ook honderden, duizenden dossiers aanleggen met de hulp van en voor familieleden", zegt Jan Louagie, secretaris van de vzw Talbot House Association.

Vorige week boden zich enkele milde schenkers in het Talbot House aan. Michel Blanckaert, voorzitter van de plaatselijke Toc H-beweging, schonk een stuk zeildoek met een Madonna. Het stuk was in het huis tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Ivan Sinnaeve, alias Shrapnel Charlie, maakte met gevonden oorlogsschroot een tafereel met loden soldaatjes Shot at dawn. Jan Verdoodt en Steven Vansteenkiste van de vzw We'll remember Pops schonken ingelijste kentekens met getuigenissen en documenten over manschappen van de Queen's Westminster Rifles, die begin 1916 de kapel inrichtten. De bekende Australische oorlogsjournalist John Laffin schonk een bronzen plaat van het westelijk front.
"We maken ons sterk dat we ook de hut van Tubby Clayton terughalen. Tijdens de Slag om de Kemmelberg in 1918 moest Clayton uitwijken naar Proven. In een wei maakte hij met vier hutten een Talbot Camp. Na de oorlog zette hij een hut in zijn tuin in Hampshire", zegt Louagie.

Monnikenwerk

"Die hut bestaat nog, wordt gerestaureerd en naar Poperinge gebracht. De draperieën, een gift van de vader van Gilbert Talbot, die in 1916 in de upper room opgehangen werden, liggen nu in een ladenkast in de missiekerk van Tonbridge in kent. In 1975 schonk een vrijgevige aalmoezenier ze weg. De pastoor is bereid de draperieën terug te geven aan Talbot House."
Talbot House wil vooral een documentatiecentrum en archief uitbouwen met veel menselijke verhalen, een aanvulling op de collectie van het In Flanders Fiels Museum. "Na de dood van Tubby Clayton raakten zijn bezittingen verspreid over zeven of acht plaatsen. Steeds meer eigenaars raken ervan overtuigd dat het Talbot House recht heeft op die voorwerpen."
"Al Hallows, de kerk in London waar Clayton veertig jaar priester was, gaat principieel akkoord om documenten terug te schenken, waaronder communieregisters, registers met alle gehouden diensten, een bijbel, boeken van Tubby en stukken van de boekhouding."
"De Britse diplomaat Edward Glover gaat akkoord om te bemiddelen tussen het Talbot House en het Imperial war Museum om enkele documenten naar Poperinge te halen. Maandelijks krijgt Talbot House losse aanwinsten, waaronder onlangs foto's en documentatie over het veldhospitaal Mendinghem in Proven."
"Via de systematische bevraging van bezoekers - vaak in voetsporen van vader of grootvader - wilen wij individuele dossiers aanleggen van soldaten en officiers die het Talbot House tijdens de Eerste Wereldoorlog bezochten. Het wordt een monnikenwerk", beseft Jan Louagie. (BWP)