Fietsen langs sporen van de oorlog
01 July 2014 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Niets zo heerlijk als in je eigen regio met de fiets erop uit te trekken en op ontdekking te gaan… Met een gids erbij is het nog zo interessant: je verneemt interessante weetjes onderweg, verkent bezienswaardigheden waarvan je vaak niet het bestaan afwist en je leert nieuwe mensen kennen. Een gesmaakte formule, zoveel is zeker! Daarom organiseert de Dienst Toerisme Wervik net als afgelopen jaren opnieuw een reeks begeleide fietstochten.

Deze zomer kan je kiezen uit 3 fietsuitstappen, alle kaderend in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog (2014-2018). Laat je zeker niet remmen: deze tochten staan open voor iedereen, dus zeker niet louter voor specialisten.

Dinsdag 8 juli 2014
OP ZOEK NAAR DE LAATSTE SPOREN VAN DE GROOTE OORLOG


Tijdens deze tocht fietsen we eerst richting stadsmuseum ’t Schippershof (Menen) waar andere deelnemers aanpikken. Daar gaat de eigenlijke tocht van start die ons leidt langs Geluwe, Dadizele, Moorsele en Menen. De omgeving van de provinciebaan Menen-Roeselare en de voormalige spoorwegbedding staat hierbij centraal. Deze weg werd onder het bewind van keizerin Maria-Theresia aangelegd en speelde tijdens WOI een prominente rol. De omgeving van de weg betekende ook een breuklijn in het oorlogsgebeuren en het landschap. Door de reikwijdte van het geallieerde geschut in en rond de Ieperboog hield de oorlogsvernieling op ergens tussen de weg Menen-Roeselare en de vroegere spoorweg  (spoorlijn 65). Vroeger was het contrast in het straatbeeld en landschap nog meer uitgesproken dan nu. Door nieuwbouw en renovatiewerken is dit tegenwoordig een stuk moeilijker waar te nemen. We gaan langs mooie landelijke wegen op zoek naar de laatste sporen van de Groote Oorlog.
 
- Begeleiding door gids Philiep Ghekiere
- Vertrek om 13.30u.
- Afstand: +/- 37 km

Dinsdag 5 augustus 2014
LANGS EEN VERLOREN KANAAL


Het Provinciaal Domein De Palingbeek is tegenwoordig een mooie plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Maar deze plaats heeft ook
een rijke geschiedenis die bij velen minder gekend is. Vanaf 1863 werd hier een kanaal gegraven om Ieper en omgeving met de Leie te verbinden en zo economische voorspoed naar de Westhoek te brengen. Althans dat was het plan… In 1913 was de waterweg klaar, maar… de heuvelrug met zijn complexe bodemstructuur en een alles verwoestende oorlog zouden er echter anders over beslissen. Nooit zou er een schip het kanaal Komen-Ieper bevaren…

Tijdens deze fietstocht en een korte wandeling in het domein vinden we de vele sporen van dit woelige verleden terug.

- Begeleiding door gids Geert Delbecque
- Vertrek om 10.00u.
- Afstand: +/- 30 km
- ’s Middags is er ruimte voor een picknick (die je zelf voorziet).

Dinsdag 12 augustus 2014
VAN PLOEGSTEERT TOT PLUGSTREET


Een korte fietstocht brengt ons naar Ploegsteert of ‘Plugstreet’, zoals de Britse soldaten dit kleine Waalse dorpje tijdens de Groote Oorlog noemden. Hoewel dit stukje frontlijn gekend was als een relatief rustige sector, zijn hier toch heel wat soldaten gestorven. De vele begraafplaatsen
en monumenten getuigen hier nog van. Een bezoek aan het nieuwe Centre d’Interprétation ‘Plugstreet 14-18 Experience’ maakt duidelijk wat hier allemaal tijdens de oorlog gebeurde. Het grote monument met de namen van 11.000 vermiste soldaten mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze tocht. In de velden herinnert een eenvoudig houten kruis aan het Kerstbestand van 1914 tussen Duitsers en Britten. Op die Kerstdag was het enkele uren stil op de slagvelden en verbroederden beide kampen kortstondig met elkaar, tot ongenoegen van de legerleidingen. En ook ene Winston Churchill die hier enkele maanden gelegerd was komt aan bod. Onderweg ontdek je delen van het pas geopende fietsnetwerk in Henegouwen.

- Begeleiding door gids Geert Delbecque
- Vertrek om 13.30u.
- Afstand: +/- 30 km

PRAKTISCH:

Alle tochten starten aan het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63, Wervik). Onderweg houden we halt bij een aantal interessante locaties en bezienswaardigheden. In de namiddag is een korte drinkstop voorzien. Deelname bedraagt € 6,00 p.p. (incl. drankje tijdens stop onderweg)

Voor de tocht naar Ploegsteert (12 augustus) betaal je € 5,00 p.p. extra wanneer je een bezoek wil brengen a an het bezoekerscentrum.

Om praktische redenen graag vooraf inschrijven via toerisme@wervik.be of 056 95 24 25.

Organisatie: Dienst voor Toerisme Wervik