Oproep aan de bevolking van Kortemark: wie weet wat te vertellen over de oorlog?
07 november 2014 - Kortemark - Bron: Saskia Andries
Van 12 tot 21 november worden de leerlingen van het MMI, basisschool, ondergedompeld in het leven zoals het was tijdens Wereldoorlog 1. Allerhande activiteiten staan op het programma, zoals bezoek aan het Duits militair kerkhof van Vladslo, bezoek aan het Tyne Cot kerkhof, het museum van Zonnebeke, de last post onder de Menenpoort in Ieper, er worden poppy’s geknutseld, het leven van gesneuvelde soldaten worden opgezocht, militairen komen spreken over het leven van een militair in oorlogstijd en vredestijd… Het is een heus schoolproject, dat loopt van de kleuterklas tot het 6e leerjaar, aangepast volgens leeftijd.

Al deze activiteiten, zullen de kinderen ongetwijfeld een beeld geven van hoe het moet geweest zijn tijdens de oorlog, maar……… ware verhalen of gebeurtenissen van de gewone burger mogen hierbij niet ontbreken.

Daarom zijn we op zoek naar mensen die hun meegemaakte oorlogsverhaal willen komen vertellen op school aan de kinderen. De verhalen, de angst, de onzekerheid, het vluchten of hoe te overleven, het zal voor onze leerlingen een blijvende indruk maken.

We beseffen maar al te goed dat vertellen over wat toen gebeurde of vertellen voor een klasgroep niet eenvoudig is, maar jullie zijn echt de “laatste getuigen” en het is dan ook belangrijk dat onze kinderen jullie verhaal horen. Misschien ben je wat onzeker en weet je niet goed, hoe het te brengen, we zullen je graag op weg helpen.

We hopen echt op jullie medewerking, zodat we de kinderen kunnen meegeven “Nooit meer oorlog !”

Voel je je geroepen om te komen vertellen, neem dan gerust contact op met : Saskia Andries (leerkracht in het MMI), 0473/74 04 24 (graag na 16.00 u).