Toerisme Vleteren en VVV Lo-Reninge presenteren twee avonden rond WOI in de regio
30 March 2015 - Pollinkhove - Bron: Geert Gombeir
Op macroniveau is het ontegensprekelijk duidelijk dat de hele regio de sporen van de Eerste Wereldoorlog in zich draagt. De aarde is verzwolgen door het staal van vele wapens en kogels en overal vind je graven en relicten terug. De vele verhalen overspannen generaties en duiden op een sterke zucht naar kennis. Op dit microniveau willen beide toeristische diensten op zoek naar lokale gebeurtenissen die mee het grote boek van WOI hebben geschreven.


 
Op 8/05/2015 komt Miguel Bouttry naar Pollinkhove en brengt ons: verhalen, anekdotes en schetsen rond de situatie voor, tijdens en na WO I in Pollinkhove en Lo-Reninge. Hij vertelt over het dagdagelijkse leven in deze periode en wat de gevolgen waren voor de mensen in de regio, welke gruwelen ze ondergingen maar ook hoe het leven verder liep en alles werd georganiseerd. Ook het verhaal rond de executie, die plaats vond in Pollinkhove, komt aan bod. Het is de bedoeling om die avond af te sluiten met een herdenkingswake bij de kapel aan de hoeve Jo Morlion waar in de directe omgeving de executie plaats vond. Tussen de anekdotes door wordt er ook muziek gebracht rond het thema.
 
Miguel Bouttry is een rasecht Westhoeker en een veel gevraagde gast in allerlei media om duiding te geven rond WO1 (Focus-WTV, Ketnet, Radio 1, allerlei publicaties,…). Met Rent a Guide ontwikkelde hij een geslaagd concept waarbij je een lokale gids kan huren om de Westhoek te verkennen. Op maat gemaakte rondleidingen en daguitstappen rond verschillende thema’s kun je bij hem verkrijgen. 
 
Plaats van afspraak: zaal Concorde (Pollinkhovestraat 5) in Pollinkhove.

De avond is volledig gratis maar om toch alles in goede banen te kunnen leiden vragen we om vooraf in te schrijven. Inschrijving via info@lauka.be of via 058/ 28 91 66. Deuren gaan open om 19.00. We starten de avond om 19.30u. Er is een samenwerking met de feestcommissie van Pollinkhove en met het Davidsfonds van Lo-Reninge.
 
Vleteren zal zich op 15/05/2015 richten op het fenomeen ‘shellshock’ met een lezing door Philippe Mingels. 7 juni 1917. De Britse militaire overheid lanceert een nieuw systeem om soldaten van psychische klachten en problemen te behandelen. In Vlaamse Velden is de diagnose “shell shock” voortaan het alleenrecht van een specialist-neuroloog vanuit Casualty Clearing Station n° 62 in Bandaghem .  Op 7 juni 1917 maakt niet alleen de Britse militaire overheid een omslag, maar staat de ganse psychiatrie op een keerpunt. Philippe Mingels gaat in op het fenomeen “shell shock” en staat stil bij de evolutie die de kijk op psychische problemen en de behandeling van mensen met psychische problemen doormaakt.
 
Phillippe Mingels bestudeerde uitgebreid de Ierse aanwezigheid tijdens WOI in de Westhoek en geldt als één van de specialisten rond het thema. Hij werkte mee aan verschillende initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog o.a. in Heuvelland en Mesen. Hij heeft als vormingswerker ook een verleden in de welzijnssector, waarin hij zich onder meer heeft toegespitst op hedendaagse beeldvorming rond personen met psychische problemen.
 
Ook deze avond is gratis maar graag inschrijving via toerisme@vleteren.be of 057 40 09 01. De avond start om 19.00u in de Sceure (Veurnestraat 4) in Vleteren. Er is een samenwerking met het Davidsfonds van Vleteren.
 
Een muzikale inbreng komt er de twee avonden van Wouter Pol Jan die een aantal ingetogen songs rond het thema zal brengen. 
 
Wouter Droesbeke alias Wouter Pol Jan is een bekende figuur in de Westhoek en Noord-Frankrijk en een veel gevraagde zanger-muzikant zowel als vertolker van bestaand werk als met zijn eigen songs. Vaak zijn die songs doordrongen van de gebeurtenissen in de Westhoek. Hij brengt beide avonden een selectie van eigen werk aanleunend bij de thematiek. Oorlogspoëzie op muziek.
 
Beide VVV’s werken samen rond het concept en de promotie en zijn dan ook trots dit te mogen voorstellen.