Theaterwandeling ‘Blanke Vlinders’ in De Panne
09 March 2016 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
Regie: Kathelijn Vervarcke
 
Het toneelstuk Blanke Vlinders is een theaterwandeling langs enkele unieke historische plaatsen. De Panne behoorde in de Eerste Wereldoorlog tot het kleine stukje ‘vrij vaderland’. De focus van ons toneelstuk ligt dus op het leven achter het front, waarbij niet enkel de zorg voor de gewonden maar ook de kostbare momenten van plezier belicht worden.

In het eerste deel maken we kennis met enkele sterke vrouwen. De 3 scènes vinden telkens plaats voor verschillende villa’s in de Dumontwijk. In deze villa’s heerste een grote bedrijvigheid om de ziel van ons vertrapte land in leven te houden. In de eerste scène ontmoeten we koningin Elisabeth en verpleegster Jane Delaunoy, samen bespreken ze hoe de werking van het Rode Kruishospitaal L’Océan verbeterd kan worden. In een volgende scène leren we Marie Elisabeth Belpaire en Juffrouw Duyckers kennen, twee dames die een verbeten en literaire strijd voerden tegen de zedenverloedering door de oorlog. Vervolgens worden we ondergedompeld in de sfeer van een estaminet waarin de soldaten troost zochten bij de meisjes van plezier.



In het tweede deel gaan we naar de kerk van de paters Oblaten om een beklijvend spel te zien waarin de vraag of een kind, geboren uit ontucht gedoopt mag worden centraal staat. In het laatste deel hernemen we een verloren traditie om na een ernstig toneelstuk een blijspel of een klucht te brengen. De leerlingen van het Immaculata-instituut van De Panne brengen een klucht waarin de verschillende verlangens van de piotten en de lichtgelovige oorlogsmeters op de korrel genomen worden.

De titel ‘Blanke Vlinders’ verwijst zowel naar de verpleegsters die in hun kraakwitte gewaden van het ene naar het andere ziekbed vliegen, als naar de lichtekooien die hun gelaat wit verven om er aantrekkelijk uit te zien voor ze van soldaat naar soldaat fladderen.  De titel ontluistert ook de mythe van de koningin-verpleegster. Door het beeld van de koningin-verpleegster te propageren, heeft de diplomatie haar identiteit en afkomst, ze was namelijk een Beierse hertogin, letterlijk weggeveegd.

Meer symbolisch verwijst de titel naar het  ‘witte vlindermotief’ in het verhaal.  De droom om even te ontsnappen aan de gruwelijke wereld van de loopgraven is als een witte vlinder. Prachtig om er van op afstand naar te kijken, maar wanneer je de vlinder vastgrijpt, maak je hem kapot doordat hij zo broos is. Zo ervaren veel jongens hun ontmoeting met de ‘koeketienes’. Maandenlang verlangden ze naar een vrouw, maar het genot was kortstondig.

Diepgaander symboliseert het witte vlindermotief het verlies van het idealisme. Vol heldenmoed en nationalistische verheerlijking vingen onze jongens ‘het avontuur’ aan.  Al na enkele weken waren ze oorlogsmoe en ontnuchterd.
 
Kathelijn Vervarcke

Auteur en regisseur van Blanke Vlinders.
Meer informatie op www.dedakbroeders.be, of via tel. 0498/ 54 24 74
Recentste publicatie: ‘Zwerfsteen’, verschijnt op 15 maart bij Abimo/Pelckmans

Kathelijn Vervarcke is ook de auteur en regisseur van de andere 3 toneelstukken die samen met Blanke Vlinders het theaterproject ‘De ZIJkant van de oorlog’ uitmaken, resp. Historisch Veurne, Käthes Omarming in Koekelare en Vrouwen in de Voorlinie in het Blankaartdomein in Diksmuide. Telkens betreft het theaterwandelingen op historische sites waarin lokale jongeren de kans krijgen om te acteren met bekende acteurs.
De integratie van jongeren in dergelijke oorlogsstukken vindt ze erg belangrijk. Op die manier zijn ze betrokken bij hun eigen oorlogsverleden. Bovendien trekken jongeren ook jongeren aan, waardoor ook deze groep met het oorlogsverleden in aanraking komt.
 
Andrea Croonenbergs: speelt Koningin Elisabeth

Is erg gekend doordat ze 26 jaar als omroepster bij Een werkte. Ze werd bekend als actrice door haar rol in de televisieserie Windkracht 10. Echt populair werd ze in Vlaanderen en in Nederland door haar rol van Britt Michiels in Flikken. Momenteel speelt Andrea Croonenbergs in verschillende toneelproducties.

Kurt Defranq: speelt pastoor Marcel Meulenaere

Zijn bekendste rol was die van Eric Bastiaens in de Vlaamse soapserie Thuis (VRT), die hij vertolkte van 2002 tot 2009. In het begin van de jaren 90 speelde hij in R.I.P. de rol van Raymonke. Eind jaren 90 brak hij door met Modest, een typetje met een gleufhoed, dat oorspronkelijk zijn opwachting maakte in Walter Baeles Rosa. In deze rol verzorgde hij enkele zomers lang in het Tourjournaal  een vaste rubriek over de rit die die dag in de Ronde van Frankrijk gereden was. Hij speelde ook gastrollen in de Vlaamse televisiereeksen Merlina, Postbus X, Windkracht 10, Spoed, Recht op Recht,Sedes & Belli (Georges Vantorre), Flikken (Ploegbaas), Witse (Harry De Kerf), Samson en Gert (afgevaardigde van de minister) en Mega Mindy (Polleke Plank). Hij speelde drie gastrollen in F.C. De Kampioenen, één in 1991 als Bob Vissers, één in 1995 als Hooligan Fred, en één als drukker in 2011. Hij speelde ook mee in Nonkel Jef als Bruno Linke.
 
Jonas Van Thielen: speelt een theoloog en oorlogsvluchteling uit Leuven

Schitterde eerder in de ‘De Tuin van de Eeuwigheid’ als Frans Van Raemdonck, vertelde soldatenverhalen in het Een- programma ‘Ten Oorlog’. en is bij het brede publiek ook bekend van de serie Vriendinnen op Een. Jonas verwierf bekendheid met zijn weergaloze performance ‘De Leeuw van Vlaanderen’.
 
Onno van Gelder jr.: speelt commissaris Goudvink

Schitterde eveneens in de ‘De Tuin van de Eeuwigheid’ als John McCrae. Zijn Engelstalige voorstelling ‘John McCrae: the call of duty’, was bijzonder succesvol. Momenteel speelt hij in Karel. Luitenant van België, een stuk van De Dakbroeders in samenwerking met het domein Raversyde en CC De Grote Post. Hij speelde ook gastrollen in Thuis, Zone Stad en Familie. Onno van Gelder jr. ontving in 2015 de prijs voor de beste regisseur van de stad Oostende.

Hilde Veulemans: speelt Marie Elisabeth Belpaire

Is in Oostende erg gekend als schepen van cultuur, maar ook als een dragende kracht in de wereld van het amateurtheater. Hilde is nu als schepen op pensioen, waardoor ze meer tijd heeft om zich op theater te richten. Ze ontroerde haar publiek in ‘Schaduwmoeder’, het toneelstuk van Kathelijn Vervarcke waarin ze de geschiedenis van Oostende in de Eerste Wereldoorlog vanuit een hotel op de dijk vertelde.
 
Soetkin Collier: speelt ‘Moerbeke’ in het estaminet (zangeres)

Soetkin Collier begon haar muzikale reis bij Laïs en zong in de eerste line-up van Ambrozijn. Ze werd vooral bekend als zangeres van Urban Trad. Met deze groep toerde ze meer dan 10 jaar in binnen-en buitenland. Begonnen als studioproject, groeide Urban Trad op korte tijd uit tot een van de beste Europese folkgroepen met een erg sterke live-reputatie. Urban Trad bracht 5 cd’s uit: One o Four, Kerua, Elem, Erbalunga en een Best of.
In eigen naam nam Soetkin twee cd's op: Nocturne en Reiseiland. Hiervoor werkte ze samen met Tom Theuns, Didier François, Sophie Cavez en Fons Vanhamel.
 
Maxine Van Tiggel: speelt Jane Delaunoy

Regisseerde eerder jongerentheater over WO 1 (So You Think You Can Die) en Van den Vos Reynaerde voor Theatergroep Pegasus in Oostende. Ze deed toneelervaring bij de groep De Coulisse in Bredene.

Morgane Van Tiggel

Speelde mee in De Samouraimoord, Kathelijn Vervarckes parodie op het mediacircus rond zinloos geweld.
 
Margo Carton

Speelde eveneens mee in De Samouraimoord, Kathelijn Vervarckes parodie op het mediacircus rond zinloos geweld. Ze speelt ook in Theater ToiToi.
 
Gail Herman

Stal de show als de vos in Van den Vos Reynaerde. Het jaar ervoor speelde ze ‘Edith Cavell’ in de viertalige productie ‘So You Think you Can Die’.

Praktisch

Van maandag 22 augustus 2016 t.e.m. zaterdag 27 augustus 2016,
telkens om 19.00u in De Panne
 
Prijzen: € 12 / € 5 jongeren -18 jaar (hapje en drankje inbegrepen)
 
Tickets vanaf 9 april : Toerisme De Panne | t/ 058-42 18 18 | toerisme@depanne.be | http://toerisme.depanne.be
 
Info: dienst Cultuur De Panne | t/ 058- 42 97 53 | cultuur@depanne.be | www.depanne.be/cultuur