Bezoek de kustvilla La Vigie tijdens Open Monumentendag
06 september 2016 - Koksijde - Bron: The Nutshell
Op 11 september 2016 krijgt het grote publiek tijdens Open Monumentendag de unieke kans om La Vigie te bezoeken. Het zag er vele jaren niet goed uit voor de statige historische villa aan de Verdedigingslaan in Koksijde. Ze werd gebouwd op een bunker uit Wereldoorlog I en kende een bewogen geschiedenis, maar stond er vervallen bij en dreigde verloren te gaan. De voorbije twee jaar werd het waardevolle historische gebouw echter minutieus gerestaureerd door Matthijs Bouw bvba. Midden volgend jaar krijgt het immers een nieuwe bestemming: de bewoners van de nieuwe assistentiewoningen die er rond worden gebouwd, kunnen er terecht voor alle gemeenschappelijke diensten.

Villa met een uniek verhaal

In het voorjaar van 1916 pootten de Britten een bunker neer tegen een duinenflank in Koksijde. Van op deze strategische locatie konden ze met hun groot kanon de kustlijn bestoken. Tien jaar later kwam op het dak van de bunker een statige villa in Engelse cottagestijl. Van op het gelijkvloers van de villa was de zee te zien en dus kreeg ze de naam ‘La Vigie’, de uitkijk, mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden hoge Duitse officieren zich er en na de bevrijding vond de Jachtvliegschool er een onderkomen. In 1951 kocht de Belgische staat het pand als verblijf voor officieren en leerling-piloten. Later kwam het gebouw in handen van bouwpromotoren, helaas allemaal met onhaalbare plannen. Intussen stond het schitterende gebouw te verkrotten en werd het een toevluchtsoord voor marginale figuren.

Vakmanschap en zorg

Twee jaar geleden keerde het tij toen Matthijs Bouw bvba groen licht kreeg om de restauratie op te starten. De hele site kreeg een nieuwe bestemming: de villa zou in haar oude glorie hersteld worden en bovendien een centrale plaats krijgen als hoofdgebouw tussen de nieuwe assistentiewoningen. Een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis.

Niet toevallig sprak men Matthijs Bouw bvba aan voor de restauratie van het waardevolle historische gebouw. "We hebben heel wat kennis en expertise in huis voor dit soort projecten en beseffen dus heel goed welke verantwoordelijkheid op onze schouders rust", aldus zaakvoerder Adelbert Matthijs. "De buitenkant is beschermd erfgoed en dat vergt een zeer specifieke benadering. Na een doorgedreven materiaal- en kleuronderzoek kon men de oorspronkelijke staat achterhalen: meteen het model waar we naartoe zouden werken. Omdat de stabiliteit van de villa niet meer voldeed, haalden we de binnenkant helemaal leeg en bouwden we binnen de beschermde buitenzijde een nieuwe schil. Alle draagstructuren en technische elementen werden vernieuwd volgens de hedendaagse normen. De interieurafwerking en inrichting wordt verzorgd door Matthijs en Co nv. Het interieur is niet beschermd, maar vergde ook een grondige aanpak. We laten in de nieuwe inrichting enkele oorspronkelijke elementen terugkomen die de vroegere sfeer van het gebouw weergeven. Exterieur en interieur vloeien hierdoor subtiel in elkaar over."

Kennis van zaken

"Een restauratieproject van dergelijke omvang vraagt een bijzondere aanpak", gaat Adelbert Matthijs verder. De combinatie van afbraak en ruwbouw moet met kennis van zaken gebeuren: doordacht en goed gecoördineerd. Naast de technische moeilijkheidsgraad speelt ook communicatie een belangrijke rol. De vele verschillende betrokken partijen zoals het Agentschap Onroerend Erfgoed, de architect, de bouwheer, de exploitant, … zijn allemaal radertjes in het grote geheel. En ook daar speelt de knowhow en ervaring van Matthijs Bouw bvba een kapitale rol in: één contactpersoon voor alle partijen volgt alles ter plaatse op, stuurt bij waar nodig, houdt de planning nauwgezet bij en de touwtjes stevig in handen. En dat gedurende twee jaar.

La Vigie zelf bezoeken?

De werken zijn nog niet helemaal klaar – dat is voor eind 2016 –, maar stilaan krijgt La Vigie haar oude glorie terug. Tijdens Open Monumentendag op 11 september krijgt het publiek de kans om dit bijzondere gebouw te bezoeken. De projectverantwoordelijke van Matthijs Bouw bvba, Sarah Hijsselinckx, geeft ter plekke uitleg bij enkele van de grootste uitdagingen tijdens de restauratie. Tussen 10u en 18u zijn er geleide rondleidingen gepland, gegeven door gidsen van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Ook architect Pieter Popeye geeft een rondleiding. Wie die wil volgen, dient tijdig in te schrijven op de website van Open Monumentendag. Plaats van het gebeuren: Verdedigingslaan 9 te Koksijde.

Projectontwikkeling: Skyline Europe, Architect: PVL Architecten, Uitbating: Vulpia Vlaanderen