Bezoek het Lange Max Museum op Open Monumentendag
07 September 2016 - Koekelare - Bron: Lange Max Museum
Op Open Monumentendag 11 september 2016 pakt het Lange Max Museum uit Koekelare voor het eerst uit met een tijdelijke tentoonstelling.
 
Op zich geen bijzonder feit kan men zeggen.
 
Algemeen brengen ze de tentoonstelling onder de titel “De gevolgen van de onderwaterzetting voor de Duitse oorlogsvoering”. Vaak worden bepaalde feiten van de onderwaterzetting héél gedetailleerd uitgewerkt, maar hierdoor ontstaat de kans dat men het overzicht verliest van de grotere algemene gevolgen die heel divers waren. Deze tentoonstelling wil dan ook vooral het grotere kader belichten.
 
Heel uniek is het overzichtsbord die alle Duitse divisies weergeeft die aanwezig waren tussen Diksmuide en de kust tijdens de volle vier jaar van de Eerste Wereldoorlog. Frequent werd aan het museum de vraag gesteld welke Duitse troepen in de regio actief waren. Het antwoord kon tot zover nooit compleet gegeven worden. De informatie is immers bijzonder verspreid en moeilijk te achterhalen. De studie duurde meer dan een jaar om te komen tot het overzicht. Het overzicht resulteerde tevens in nieuwe bevindingen. Vanaf nu kunnen lokale onderzoekers en geïnteresseerden beroep doen op dit werk in het Lange Max Museum.
 
Om het geheel nog duidelijker voor te stellen werd er ook een animatie gemaakt waarbij de troepenbewegingen te volgen zijn en de belangrijkste gebeurtenissen van elke maand in beeld komen.
 
Op Open Monumentendag zal deze tentoonstelling gratis te bezoeken zijn en is er een voordeeltarief voor de permanente tentoonstelling.
 
De organisatie is in handen van Spaenhiers vzw, de archeologisch historische kring van Koekelare en omgeving met logistieke ondersteuning van Lange Max vzw.
 
Lange Max Museum, Clevenstraat 2, 8680 Koekelare. Het museum is zondag uitzonderlijk open van 10 uur tot 18 uur.