Tijdelijke tentoonstelling 2016: De gevolgen van de onderwaterzetting voor de Duitse oorlogsvoering
12 September 2016 - Koekelare - Bron: Lange Max Museum
Lange Max Museum
 
We brengen een tentoonstelling onder de titel "De gevolgen van de onderwaterzetting voor de Duitse oorlogsvoering". Vaak worden bepaalde feiten van de onderwaterzetting of inundatie héél gedetailleerd uitgewerkt, maar hierdoor ontstaat de kans dat men het overzicht verliest van de grotere algemene gevolgen die heel divers waren. Deze tentoonstelling wil dan ook vooral het grotere kader belichten.

Heel uniek is het overzichtsbord die alle Duitse divisies weergeeft die aanwezig waren tussen Diksmuide en de kust tijdens de volle vier jaar van de Eerste Wereldoorlog. Frequent werd ons de vraag gesteld welke Duitse troepen in onze regio actief waren. Het antwoord kon tot zover nooit compleet gegeven worden. We hadden ook nog nooit zo’n overzicht gezien. De informatie is immers bijzonder verspreid en moeilijk te achterhalen.
De studie duurde méér dan een jaar om te komen tot het overzicht. Het overzicht resulteerde tevens in nieuwe bevindingen. Vanaf nu kunnen lokale onderzoekers en geïnteresseerden beroep doen op dit werk in het Lange Max Museum.

Om het geheel nog duidelijker voor te stellen werd er ook een animatie gemaakt waarbij de troepenbewegingen te volgen zijn en de belangrijkste gebeurtenissen van elke maand in beeld komen.

De organisatie van de tijdelijke tentoonstelling is in handen van Spaenhiers vzw, de archeologisch historische kring van Koekelare en omgeving met logistieke ondersteuning en het kader van Lange Max vzw. 

Praktische informatie en tickets: