Museumnocturne Vrij Vaderland met Jennie Vanlerberghe
11 oktober 2016 - Veurne - Bron: Stad Veurne
Op vrijdagavond 14 oktober 2016 om 20 u. brengt Jennie Vanlerberghe, journaliste en vredesactiviste, een lezing over ‘Vrouw zijn’ naar aanleiding van een museumnocturne in Vrij Vaderland. Na de lezing wordt er nog een bezoek gebracht aan de tijdelijke tentoonstelling ‘De ZIJkant van de Oorlog – Marie Curie’ en kan er nagepraat worden op de afsluitende receptie.

Jennie Vanlerberghe, journaliste en vredesactiviste toen ze in 1991 een bezoek bracht aan het toenmalig Joegoslavië. Geraakt door de schrijnende verhalen van vrouwen, richt ze de Belgische tak van Moeders voor Vrede (MvV) op in Ieper. Jennie is tot op vandaag voorzitster van de organisatie. Naast haar sterk engagement in België is ze ook erg geëngageerd in conflictgebieden, zoals Afghanistan. In 2015 kreeg ze de adellijke titel van Barones als erkenning voor haar inzet voor vrouwenrechten. Zowel in eigen land als met Mothers for Peace in Afghanistan.

Vrouw zijn: een lezing Vrouwen treuren, worden onderdrukt, worden misbruikt. Niks dan ellende dus? Helemaal niet. Er zijn sterke vrouwen, heel sterke vrouwen. De heldinnen van Pervijze bijvoorbeeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren Elsie Knocker en Mairi Chisholm de verpleegsters die in de loopgraven werkten. Op een ingenieuze manier redden ze levens. Ze kregen terecht een standbeeld. Ook vandaag zijn er ontzettend veel heldinnen. In Afghanistan bijvoorbeeld. Er zijn vrouwen die de Taliban negeren, ze komen op straat, zetten zich in voor andere vrouwen. Rechten worden hen niet gegeven, sommige nemen ze. "Het is niet omdat ze ons onder een boerka duwen, dat we onszelf niet zijn. We willen onze rechten kennen, we willen vooruit." Maar dat hebben de mannen nog niet zo begrepen. Vrouw zijn in Afghanistan. Niet altijd aan te bevelen.

Deelnameprijs is €5, waarvan de helft geschonken wordt aan Mothers for Peace.

Inschrijven kan op voorhand bij Toerisme Veurne, via infotoerisme@veurne.be of 058/33 55 31 of via de website www.toerisme-veurne.be. Ook de dag zelf kan je nog tickets kopen aan de ingang.

Belevingscentrum Vrij Vaderland, Grote Markt 29, 8630 Veurne