Expo: Boter bij de vis
10 June 2017 - Veurne - Bron: Bakkerijmuseum Veurne
Wat schaft de pot? Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. De bezetter hindert het werk van boeren, bakkers en vissers. Een voedselcrisis loert om de hoek. Dankzij de nodige creativiteit overleven de Belgen. Ontdek hier het relaas van de Groote Oorlog vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag. 

Aansluitend toont het Bakkerijmuseum in Veurne unieke en nooit- eerder vertoonde collectiestukken uit de eigen collectie. Deze stille getuigen uit het verleden vertellen het verhaal over het dagelijks brood in Wereldoorlog I. 
  • Waar? Bakkerijmuseum, Albert I-laan 2, 8630 Veurne
  • Wanneer? De expo loopt vanaf 3 juni tot en met 30 november 2017
  • Prijs? In de gewone toegangsprijs inbegrepen
  • www.bakkerijmuseum.be
Koop het BOEK over de EXPO: “Boter bij de vis” – in de museumshop van het Bakkerijmuseum

De Eerste Wereldoorlog zette het land volledig op z’n kop. Alle aspecten van het leven werden beïnvloed door de jarenlange strijd. Zo viel al bij het begin van de oorlog de import en export van levensmiddelen stil. De beschikbare voedselvoorraden slonken zienderogen en wat er nog restte, werd vaak opgevorderd door de Duitse bezetter.

Ook in de landbouwsector ging het slecht: de nodige grondstoffen ontbraken, vee en paarden werden opgeëist.

Dit boek bestudeert de impact van de Grote Oorlog op de landbouwsector en de voedselbevoorrading. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven en contemporaine literatuur wordt een beeld geschetst van de situatie in bezet en onbezet gebied, zowel tijdens als vlak na de oorlog. Het boek is een initiatief van het Centrum Agrarische Geschiedenis.