Historisch Koksijde doet je terugreizen in de tijd
02 augustus 2017 - Koksijde - Bron: Gemeente Koksijde
KOKSIJDE - Met het nieuwe concept ‘Historisch Koksijde’ wil Koksijde deze zomer haar bezoekers terug doen reizen in de tijd, en dat telkens op de abdijsite van Abdijmuseum Ten Duinen. Op 11 en 12 augustus 2017 is er het eerste luik met ‘Feest in de Abdij’ en flits je als bezoeker terug naar de middeleeuwen. Het tweede luik vindt plaats op zaterdag 19 augustus met de theaterwandeling ‘Tussen Berries en Barakken’. 14 topacteurs waaronder Andrea Croonenberghs en Kurt Defrancq doen je dan met beide voeten belanden in de militaire hospitalen tijdens WO I!

Eén historische plek, twee verschillende tijdsreizen. Burgemeester Marc Vanden Bussche is blij met de twee opkomende evenementen van ‘Historisch Koksijde’. “Het bewijst ook de kracht van de plek, de abdijsite Ten Duinen. Een plaats met zo veel geschiedenis, die ideaal is voor deze evenementen. Naast Feest in de Abdij, dat vorig jaar geïntroduceerd werd, is er nu ook een historische theaterwandeling met topacteurs.”

Feest in de AbdijFeest in de Abdij is ondertussen aan haar tweede editie toe. Het is een festival dat plaatsvindt op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus voor jong en oud, met als blikvangers op vrijdagavond vanaf 19 uur onder andere live muziek door de folkgroep La Horde. Verschiet niet als je plots aan het dansen bent op een 90’s cover in een middeleeuws jasje, dat is normaal bij een optreden van dit viertal uit Luik! Als afsluiter is er die avond een vuurshow met livemuziek door Mondria. 

Zaterdagnamiddag tussen 14 en 18 uur wordt een echte familienamiddag met een spectaculaire roofvogeldemonstratie, middeleeuws theater om je krom te lachen door Hilaria en ook boomkliminitiaties! Op beide dagen is er een middeleeuws kampement gaande op de site door Via Nobilis, waarbij middeleeuwse ambachten getoond worden en er verschillende demonstraties zijn. Wie zich verkleedt in middeleeuws thema mag trouwens gratis binnen!

Tussen Berries en Barakken

In de Theaterwandeling ‘Tussen Berries en Barakken’ door vzw De Dakbroeders, gaan we ongeveer 100 jaar terug in de tijd, naar de oorlog van 14-18. Je wordt er ondergedompeld in de sfeer van een militair hospitaal. Historische personages zoals dokter Antoine Depage, Jane Delaunoy, Koningin Elisabeth, Irène Curie en Ellen Lamotte passeren de revue en geven een inzicht in de omstandigheden waarin zijn opereerden. 

Het stuk geeft je ook een blik op de persoonlijke gevolgen die de oneindige stroom aan gewonden had op de verzorgenden. Deze theaterwandeling met 5 scènes is een unieke samenwerking tussen professionele spelers en acteurs uit het liefhebberscircuit. Niemand minder dan onder andere Kurt Defrancq, Andrea Croonenberghs, Jonas Van Thielen, Wim Danckaert en Joren Seldeslachts zullen op de planken staan! 

Grand Hotel L’Océan, een militair hospitaal in De Panne, destijds de hoofdstad van wat restte van België), is de rode draad in de wandeling. Tijdens de Grote Oorlog werden er bijna 20.000 gewonden verzorgd. De regie wordt verzorgd door Felix van den Broeck. Er zijn op 19 augustus drie voorstellingen om 10.30 uur, 13.30 uur en 16.30 uur stipt. De voorstelling duurt 2 uur. Tickets zijn enkel te koop aan de deur. 

Praktisch Feest in de Abdij
 
Vrijdag 11 augustus /// 19:00 - 23:00
 • La Horde: middeleeuwse rock ’n roll, helemaal uit Luik.
 • Ambrazar: folk met een gezonde hoek af uit Brugge.
 • Mondria: vuurman en muzikant brengen mystieke vuurshow.
 • Kampement Via Nobilis: middeleeuwse ambachten + demonstraties.
Zaterdag 12 augustus /// 14:00 - 18:00
 • Kampement Via Nobilis: middeleeuwse ambachten.
 • Martien Groeneveld: waterfluitconcert / muziekworkshop.
 • Hilaria – Het Jaarfeest van Sint Hilarius: hilarisch theater.
 • Boomklimmen: demo + workshop voor kinderen.
 • Valkerij Dominique: roofvogeldemonstratie.
 • Sandbox & Gra Pie: kindergrime.
 • Ludentem: kinderen, hier doe je alles van het festival veilig na!
 • Karafan: een middeleeuwse caravan, met animatie.
LOCATIE

Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde

TICKETS

Enkel aan de deur: geen voorverkoop.
11.08.17: €7 / 12.08.17: €7 
Combi: €10 / < 12 j / verkleed: Gratis

Meer info: www.tenduinen.be
 
Praktische info ‘Tussen Berries & Barakken’
 • Zaterdag 19 augustus 2017
 • LOCATIE: Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde
 • SPEELTIJDEN: 10:30, 13:30 & 16:30; de voorstellingen starten stipt
 • TICKETS: te koop aan de deur. er is geen voorverkoop: Volwassenen: € 14 / 6-12 j.: € 7 / < 6 j.: Gratis