Nieuwe erfgoedhalte in Poelkapelle
21 augustus 2017 - Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Op zaterdag 26 augustus 2017 om 17.00 uur wordt in Poelkapelle de 50ste erfgoedhalte en het gerenoveerde Guynemer monument ingehuldigd.

Aansluitend is er een receptie. Iedereen is welkom om de inhuldiging bij te wonen.

Op 11 september 1917 verdween Georges Guynemer, piloot en nationale held van Frankrijk, boven Poelkapelle. Het 17 meter hoge standbeeld met daarop de ooievaar, verwijzend naar ‘l’Escadrille des Cigognes’ waar Guynemer toe behoorde, is het symbool van Poelkapelle geworden.De erfgoedhalte biedt informatie over Guynemer en het monument. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de voormalige Duitse begraafplaats in Poelkapelle, waar 785 gesneuvelden werden begraven. Deze was gesitueerd op het huidige speelplein. Andere thema’s die aan bod komen in de erfgoedhalte zijn: de strijd van Poelkapelle als zelfstandige gemeente, café De Zwaan en de tramlijn.

De thema’s worden geïllustreerd met unieke beelden uit o.a. de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be (meer dan 55.000 beelden online). In deze erfgoedbank zit bedreigd particulier beeldmateriaal over en uit de Westhoek, dat samen met vrijwilligers wordt opgespoord, bewaard en ontsloten.

Je kan de erfgoedhalte aan ’t Oud Gemeentehuis in Poelkapelle bezichtigen tot begin 2018. Nadien verhuist ze naar een volgende locatie in de Zuidelijke Westhoek.