Open Monumentendag 2017 in Koekelare
31 August 2017 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
Open Monumentendag draait op zondag 10 september 2017 van 10u tot 18u volledig rond vier centrale thema’s: ‘voor families’, ‘uitzonderlijk open’, ‘herbestemming en restauratie’ en het Europees thema ‘erfgoed en natuur’. Koekelare heeft op dat vlak heel wat te bieden. Zowel CC De Brouwerij, het Lange Max Museum als de Hovaeremolen geven elk op hun manier invulling aan één (of meerdere) thema(‘s) en willen zo iedereen laten kennismaken met het lokaal erfgoed.

Op iedere locatie is er een fototentoonstelling die toont hoe het thema ‘herbestemming en restauratie’ invulling hebben gekregen. Een uitgestippelde fietstocht van ongeveer 15 kilometer, te verkrijgen bij iedere locatie, brengt je langs al deze plaatsen. Bovendien is er overal iets lekkers te verkrijgen voor de sportievelingen! Slecht weer of doe je het traject liever met de auto? Dat kan ook perfect!

CC De Brouwerij: één site, veel mogelijkhedenDe voormalige brouwerij-mouterij Christiaen, in het hart van de gemeente, is met respect voor het verleden omgevormd van een industrieel pand naar cultureel erfgoed. Deze monumentale brouwerij dateert oorspronkelijk uit de jaren 1790 en werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. Het gemeentebestuur kreeg de prijs VLAAMS MONUMENT 1993 voor deze geslaagde renovatie. Bovendien vind je op de site ook enkele kunstwerken terug, onder meer van de hand van Willem Vermandere.

De vroegere moutzolder van de brouwerij is nu het Käthe Kollwitz Museum. Käthe Kollwitz was een Duitse expressionistische kunstenares. Haar zoon Peter sneuvelde al meteen bij zijn aankomst aan het front in de Westhoek tijdens WOI. Het museum laat zien hoe de kunstenares in opstand kwam tegen oorlog en armoede & brengt ook het verhaal van Käthe als moeder van een gesneuvelde soldaat.

Speurtocht & animatie voor kinderen

De bijgebouwen van de brouwerij (paardenstallen, hopkelder & bergruimte) zijn vandaag de thuis van het volledig vernieuwde Fransmansmuseum (maart 2017), een ode aan de vele Vlaamse seizoenarbeiders die destijds naar Frankrijk trokken om voornamelijk in de suikerbietenteelt te werken. Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto’s en verbluffende verhalen. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis. Samen met Westhoek KD’s  Jaek & Nink, de grote kindervrienden van Westtoer, maken ze op een speelse en leerrijke manier kennis met de Fransmans.

Speciaal voor Open Monumentendag is er op de binnenkoer animatie voorzien voor jong & oud met enkele reuzengezelschapsspelen.

Degusteer een Couckelaerschen Doedel

Wie wil kan bovendien proeven van een authentieke Couckelaerschen Doedel, een amberkleurig bier van ongeveer 6°, gebrouwen met Schotse kruiden (vandaar ook de naam Doedel, die verwijst naar de doedelzak). Voor de kinderen is er een glaasje fruitsap voorzien!

De volledige site van CC De Brouwerij, met zowel het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum, zijn gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag.

Lange Max Museum

De site van het Lange Max Museum onderging in de loop der jaren een heuse metamorfose en is een uniek stukje beschermd erfgoed geworden. Foto’s tonen hoe de  vervallen hoeve, een oude blekken schuur en de varkens- & koeienstaal gerestaureerd werden en een herbestemming kregen tot het huidige museum met cafetaria.

Het gerestaureerde bakhuisje met dwarsoven springt onmiddellijk in het oog door zijn witte kleur en leunde vroeger aan tegen een stal en een stapelruimte met een droogzolder.

De Lange Max dreef getuigt van het strakke drevenpatroon dat ontstond in de moderne Vlaamse ontginningsperiode. Het achterliggende bos werd gevrijwaard door de kasteelbewoner. Net vóór het bos, verzonken in de weide, ligt de gerestaureerde geschutbedding van het kanon Lange Max.
Unieke wandeling met rijke geschiedenis

Wie even het gebulder van Lange Max achter zich wil laten kan, geheel vrijblijvend en volledig in het eken van het Europees thema erfgoed en natuur, genieten van de vredige & rustige omgeving tijdens de Lange Max wandeling van 3,5 kilometer. De tocht, ook met de fiets toegankelijk (opgelet: sommige stukken zijn onverhard!), brengt je van vanuit een bos naar het open landschap met onderweg heel wat verborgen schatten, die getuigen van een rijke geschiedenis. Aan de hand van een begeleidend kaartje (kostprijs: € 1) kom je alles te weten!

Wie even wil verpozen op de site van het Lange Max Museum, kan terecht in de cafetaria of het terras voor een onvervalst kanonbier of een lekkere pannenkoek, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven op het springkasteel.

Zowel de site met de foto’s van de gerestaureerde gebouwen als de bedding zijn gratis toegankelijk. Ook de nieuwe tijdelijke tentoonstelling over de derde slag bij Ieper is gratis.

Voor het museum zelf betaal je tijdens Open Monumentendag slechts € 4 i.p.v. € 5.

Een knorrende maag kan hier even het zwijgen opgelegd worden dankzij een heerlijk stukje gebak!

Hovaeremolen

De Hovaeremolen is een beschermd monument in Koekelare. De bergmolen met een stenen bovenkruier dateert uit 1923. De gerestaureerde molen is nu een bedrijfsklare graan- & oliemolen en draait tijdens Open Monumentendag letterlijk en figuurlijk op volle toeren.

Bezoekers kunnen er gratis kennismaken met deze stenen windmolen. De fototentoonstelling toont  hoe de molen in de loop der jaren geëvolueerd en gerestaureerd werd. Nagenieten is mogelijk in de gezellige bar met terras. Kinderen kunnen er zich ondertussen laten schminken aan de grimestand!

Voor de liefhebbers is er ook ambachtelijk Hovaeremolenbrood te koop!

Een stuk fruit, onder de vorm van een peer, brengt je hier terug op krachten…

Meer info: Dienst toerisme Koekelare – Sint-Maartensplein 15b - 051 61 04 94 – cultuurentoerisme@koekelare.be