De Westhoek presenteert toeristische nieuwigheden voor 2018
19 februari 2018 - Diksmuide - Bron: Westtoer
Toeristische regiowerking in de Westhoek bestaat 20 jaar

Westtoer presenteert in 2018 een uniek programma voor de Westhoek. Centrale thema’s zijn de herdenking van 100 jaar WO I en de grote goesting. Het kunstproject CWRM met de 600.000 beeldjes is de bijzondere afsluiter van de herdenkingsperiode. In april staat de vijfde editie van ‘Het Weekend van het volkscafé’ op het programma. Het Interreg V-project ‘Ruralité gaat ook van start’. Westtoer vernieuwt het recreatieve aanbod met uitkijktorens en een fietsroute voor wielertoeristen. De nieuwe promotiecampagne ‘Het Beste van België’ in Nederland plaatst de toeristische troeven van de Westhoek in de kijker.
 
De regiowerking Toerisme Westhoek bestaat 20 jaar en blikt terug op de toeristische ontwikkeling van de streek. Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Westhoek behoort tot de top van de toeristische regio’s in Vlaanderen. Ook internationaal staat de regio de laatste vijf jaar op de kaart. De opstart van de regiowerking Toerisme Westhoek 20 jaar geleden is cruciaal geweest voor de toeristische ontwikkeling van de streek. De toeristische promotie voor de regio was 20 jaar terug pionierswerk. Nog altijd heeft de bestemming Westhoek een sterke positie op de Vlaamse markt. Om die voortrekkersrol te behouden, hebben we een duidelijke toekomstvisie. De beleidsvisie is gebaseerd op het DNA van de regio. De drie verhaallijnen (de grote goesting, van de bergen tot de zee en oorlog en vrede) zijn de centrale thema’s”.
 
Laatste jaar van de herdenkingsperiode

De Westhoek mocht sinds 2014 al 2,3 miljoen herdenkingstoeristen verwelkomen. In dit laatste jaar van de herdenkingsperiode staan opnieuw tal van initiatieven op de agenda.

‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) is het beeldend kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I. Van eind maart tot 11 november 2018 is dit kunstparcours in het Provinciedomein Palingbeek in Ieper gratis te bezoeken. Vanaf het uitkijkplatform krijgt de bezoekers een prachtig zicht over de weide met beeldjes. 

Deze zomer presenteert GoneWest twee maanden lang concerten. Apotheose wordt een muzikale vredesmanifestatie ‘Peace to the World’ op de Grote Markt van Ieper op zaterdag 25 augustus 2018. Het geheel staat onder leiding van Wim Opbrouck. De eeuwherdenking 2014-2018 wordt afgesloten met een universele vredesboodschap in een totaalprogramma op 9, 10 en 11 november. Nog in Ieper krijgen de lakenhallen een volledige toeristische invulling. Naast het In Flanders Fields museum komt vanaf 1 juli het gloednieuwe Ypermuseum. Het wordt een nieuw speerpunt in het toeristisch aanbod van de Westhoek. Het museum brengt het verhaal van stad en streek door de eeuwen heen. Er wordt gebruik gemaakt van een moderne multimediale en spraakmakende vormgeving. 

Weekend van het volkscafé

Toerisme Westhoek organiseert dit jaar de 5de editie van Het weekend van het volkscafé. Het initiatief is een gevestigde waarde in de regio, met zo’n 15.000 bezoekers in 2016. Meer dan 80 cafés in de Westhoek en Frans-Vlaanderen plaatsen op 14 en 15 april hun troeven in de kijker en presenteren een unieke couleur locale. 

Westtoer start dit jaar met een Europees Interreg V-project ‘Ruralité’. Gedurende vier jaar wordt ingezet op landelijk toeristisch ondernemerschap. Centraal thema is ‘de grote goesting’. De acties van Westtoer gebeuren voor en samen met de logies, de restaurants en de streekproducenten. Er wordt samengewerkt met toeristische actoren uit de departementen Nord en Pas-de-Calais alsook met Henegouwen. Het project heeft een budget van 1,8 miljoen euro ter beschikking.
 
Horizon 2025

Westtoer presenteert dit voorjaar de eerste uitkijktorens binnen het project ‘Horizon 2025’. Eind april wordt de gerestaureerde Belvedèretoren in Kemmel voorgesteld. Ook de Vredesmolen in Klerken staat in de kijker met een panoramisch informatiepaneel. Vermeldenswaard is de betere toegankelijkheid van wijngoed Entre-deux-Monts dat een prachtig uitzicht biedt op Poperinge en de weidse Westhoek.
 
Per fiets

In het kader van het project ‘the homeland of cycling’ opent begin juni een fietsroute voor wielertoeristen over de steile hellingen van onze bergen, in het spoor van de klassieker Gent-Wevelgem/In Flanders Fields Classic.

De tweede editie van de fietszoektocht in de Westhoek trekt naar Ieper, Langemark-Poelkapelle, Wervik en Zonnebeke. De fotozoektocht is een traject van circa 60 km in twee lussen. De zoektocht loopt van 1 juni tot 30 september. Voor families met kinderen presenteert Toerisme Westhoek dit jaar nieuwe Westhoek KD tochten in Diksmuide en Wervik. Begin juli opent in Wervik ook een nieuwe stadwandelroute in het decor van de vernieuwde Leie-oevers. 

Het beste van België

Op vandaag komen 7% van de verblijfstoeristen in de Westhoek uit Nederland. Om de Westhoek als bestemming extra in de kijker te plaatsen, organiseert Westhoek een nieuwe marketingcampagne in Nederland. Hiervoor werken de vier West-Vlaamse regio’s samen onder de slogan ‘het beste van België’. In Vlaanderen is het herdenkingstoerisme een speerpunt met sterke ondersteuning in online campagne en sociale media. Een televisiespot met Wim Opbrouck op Eén en Canvas (eind april) zorgt voor een extra dimensie. 

Voor herdenkingstoeristen zijn de Nederlandstalige WO I pocket en de viertalige WO I kaart totaal vernieuwd. Beide publicaties zijn een leidraad voor de WO I-toerist die de Westhoek bezoekt. Een nieuw toeristisch magazine inspireert Vlamingen en Nederlanders om een vakantie in de Westhoek door te brengen. Een klassieker blijft de streekpocket ‘De grote goesting’, met tientallen niet te missen adressen in de Westhoek. Alle brochures zijn te verkrijgen bij http://shop.westtoer.be.
 
Meer info: www.toerismewesthoek.be en www.100jaargrooteoorlog.be