Erfgoeddag 2018: ‘Kiezen voor goed weer’ in het Lange Max Museum
14 April 2018 - Koekelare - Bron: Lange Max Museum
Het Lange Max Museum in Koekelare neemt op zondag 22 april 2018 opnieuw deel aan Erfgoeddag. Het centrale thema dit jaar is ‘Kiezen’ en het museum geeft er een unieke invulling aan met het onderwerp ‘Kiezen voor goed weer’. De Duitsers hechtten immers tijdens de Eerste Wereldoorlog veel belang aan weerobservaties om hun acties optimaal te kunnen uitvoeren. 

Een fotoalbum uit 1919 met Duitse oorlogsherinneringen vormt de leidraad voor het thema “Kiezen voor goed weer”. De analyse van het album en bijkomend onderzoek bracht talrijke nieuwe inzichten naar voor. Zo begrijpen we nu beter het belang van de weerinformatie voor het plannen van de Duitse aanvallen. Ook het aansturen van de zware artillerie, zoals o.a. Lange Max, kon beter door goede weersvoorspellingen te benutten.

De weerobservaties gebeurden op korte afstand van Lange Max, nabij de gemeentegrens van Koekelare en Ichtegem. De weerinformatie werd zowel benut voor het Marinekorps als voor het veldleger dat bij de IJzer actief was. Verschillende gidsen in het museum zullen de bezoekers informeren over gerelateerde onderwerpen. 

Naast het oorlogsthema zullen ook Koekelaarse verkiezingspamfletten te bekijken zijn. Ze geven u een beeld van de verkiezingsstrijd van afgelopen 100 jaar. Beslist zullen de pamfletten uit de woelige politieke periode van 1952-1954 in het oog springen.

Erfgoeddag wordt georganiseerd door Lange Max vzw en Spaenhiers vzw in samenwerking met de gemeente Koekelare.
 
Tijdens Erfgoeddag is het Lange Max Museum open vanaf 10u tot 12u en vanaf 13u30 tot 17u.
Toegang: gratis. Iedereen welkom.
 
Meer informatie
 
Lange Max Museum
Clevenstraat 2
8680 Koekelare