Toerisme in Diksmuide kijkt vooruit
25 april 2018 - Kaaskerke - Bron: Stad Diksmuide
Het stadsbestuur van Diksmuide stelde op donderdag 26 april 2018 het toeristisch seizoen van 2018 voor. Ze deed dat in het Museum aan de IJzer. 2018 is het laatste grote herdenkingsjaar, waarvoor tal van activiteiten nog op de planning staan. Natuurlijk is het ook uitkijken naar de toeristische visie na het oorlogsverhaal. Water zal hierin de rode draad zijn.
 
Herdenkingsjaar 2018
In 2018, het laatste grote herdenkingsjaar, worden nog tal van activiteiten georganiseerd en wordt de IJzerdijk, een laatste stuk investering aan het IJzerfront, momenteel afgewerkt. De officiële opening is gepland op zondag 17 juni. Daarnaast biedt de stad in 2018 ondersteuning aan meerdere evenementen die derden organiseren: Floating Dreams aan de IJzertoren, de Slag om de Blankaart vanaf september, De Bevrijdingsevocatie op maandag 13 augustus, de expo in de kerk over WOI en Aalmoezeniers, het GoneWest concert op 20 juli en uiteraard een eigen productie ‘Diksmuide 18-18’.
 
Wat na de herdenking 1914-1918?
In 2016 al werd het plan opgevat om een visie op het toekomstig toerisme in Diksmuide uit te tekenen. Het voorbije jaar werkte een hele ploeg betrokkenen uit de toerismesector aan zo’n strategische visie op de verdere ontwikkeling van het toerisme en de recreatie in Diksmuide. Westtoer (Josephine Fassaert, Annelies Gobert, Stefaan Gheysen) stond in voor de opmaak van deze nota. Een kerngroep, diverse werkgroepen, interviews en een toerismeparlement leidden Westtoer tot de conclusies. Deze nota vormt ook een voorstel voor het meerjarig toeristisch en recreatie-, beleids- en actieplan 2018-2025. Water wordt de komende jaren de rode draad in het toeristische verhaal. 

Westtoer stelde vast dat er in de eerste plaats een belangrijke doelgroep is waarvoor landschap en natuur de belangrijkste drijfveer is. Zij komen in de eerste plaats om te genieten van wat het landschap en de natuur te bieden hebben. Dit doen ze vooral door erin te recreëren. Niet het fietsen, wandelen of varen zelf staan voorop, wel het genieten en vertoeven in de natuur en het tot rust komen.

Een tweede belangrijke doelgroep is de doelgroep waarvoor fietsen de belangrijkste drijfveer is. Deze doelgroep doorkruist Diksmuide al fietsend. Sportief of recreatief: fietsen is de reden om naar Diksmuide te komen. Tijdens een verblijf zijn ook andere vormen van actieve beleving (wandelen, waterrecreatie, …) en de combinatie met degusteren voor deze doelgroep niet onbelangrijk.

Tot slot detecteerden ze een derde belangrijke drijfveer, nl het samen tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze doelgroep wil in de eerste plaats samen met het gezin, de ruimere familie of met vrienden een leuke tijd doorbrengen, en wordt niet zozeer gedreven door de keuze voor een bepaalde activiteit. Het ‘connecteren’ staat centraal. Bijpraten, samen eten, tot rust komen, … in een landelijke omgeving waar het zorgeloos toeven is. 

Omdat landschapsbeleving en vooral de beleving op, naast en rond het water voor Diksmuide zo belangrijk zijn, werd een actieve productontwikkeling rond die landschapsbeleving met speciale aandacht voor water opgenomen in de toekomstvisie. We geloven namelijk dat daar nog veel opportuniteiten zijn weggelegd. De beleving van water in het landschap zou in elk seizoen aantrekkelijk moeten worden voor de bezoeker. Water mag ook meer voelbaar zijn.
 
Investeringen

Een aantal acties uit de visienota zijn al in voorbereiding of uitvoering. Voor de verhaallijn ‘Van de Bergen tot de zee’ gaan we het thema water al te lijf door de installatie van kajakpontons op de Handzamevaart, de organisatie van Waterrijk in augustus en wellicht de eerste steenlegging van een camperplaats aan de IJzer, op de Heernisse. We denken ook aan het succes dat het fonteinenspel op de vernieuwde Grote Markt meteen geniet en straks het Waterspeelpark van de IJzerboomgaard.

Waterrijk Diksmuide

Wandelen, fietsen en varen door het waterland op zondag 12 + 19 + 26 augustus (14 uur). Sinds 2017 vormen Wandelrijk, Fietsrijk en Vaarrijk Diksmuide samen het verrassende Waterrijk Diksmuide. In 2018 ontdekken we het prachtig stukje waterland van de Handzamevallei (met onze nieuwe pontons. Na een begeleide aanloop te voet en een verademende tocht per fiets langs het water, gaan we het water op met de kajak om tussen de weiden in de vallei terug te keren.  Met wat streeklekkers onderweg wordt het weer een heerlijke expeditie!  
 
Andere thema’s

De Grote Goesting in Diksmuide komt dit jaar naar boven, door de vernieuwing van de Boter- en Kaasfeesten en de ontwikkeling van een Boterbelevingspad in Beerstblote. Het erfgoed in de stad blijft de nodige aandacht genieten door de recent vernieuwde  stadslink. Op vlak van marketing en communicatie hebben we onze compleet gerestylede brochures!
 
Evenement – Diksmuide 18-18
 
Totaalspektakel over het leven in Diksmuide van 1918 tot 2018 - vrijdag 8 juni 2018 – 21 uur

In 1918 was de frontstad Diksmuide totaal verwoest.  Alles was herschapen tot één desolate ruïne, een stenen vlakte bezaaid van loopgraven, bunkers of uitkijkposten op de luttele recht gebleven muren.  Met de veerkracht van de Westhoekers hebben de teruggekeerde Diksmuidelingen de stad heropgebouwd tot hun nieuwe thuis. Op vrijdagavond 8 juni wil de stad Diksmuide daarom nog even stilstaan bij de drieste oorlogsjaren, maar ook het herleven van de stad tot wat ze vandaag is. 
 
Het verhaal van verrassende vondsten

Het verhaal wordt gebracht via dans, muziek, zang, projecties, lichtspel, sketches en acts. Voorwerpen opgegraven uit de Diksmuidse ondergrond vormen de inspiratie voor de verhaallijn. Deze vondsten tonen aan dat niet alles kommer en kwel was. Ook feestelijke momenten, sportieve exploten en emotionele heldendaden passeren op 8 juni de revue.
 
Professionele topartiesten

De muzikale rode draad wordt gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, die hiervoor heel wat deuntjes en hits uit de afgelopen 100 jaar speciaal herkneedt, arrangeert, instudeert en op een heel aparte manier aanéénrijgt.  Op het podium zien we het beste van Kunstenacademie Kadens en de Dansacademie. Niemand minder dan Brahim en Hilde Coppé, Patrick Riguelle, Hannelore Bedert en Ozark Henry, kortom het kruim van het West-Vlaams artistiek talent, bezingen onze stadsgeschiedenis. Een éénmalige en dus niet te missen opvoering, waar iedere Diksmuideling getuige moet van zijn.
 
‘Diksmuide 18-18’ praktisch

Vrijdag 8 juni - Grote Markt
Start vanaf 21 uur (beiaardmuziek bij de verwelkoming) – duurtijd : 1,5 uur
Gratis toegang
Onbeperkt aantal staanplaatsen
+ 300 gratis zitplaatsen, vooraf te reserveren door afhaling van een gratis ticket (maximaal 2 per afhaler), bij de dienst toerisme. Dit enkel tijdens het lange Hemelvaartweekend van 10 tot 13 mei, tussen 9 en 16 uur. Wie op 8 juni om 20.45 uur niet aanwezig is, verliest de zitplaats.
 
Diksmuide 2018 - TOPEVENTS                                              
 
Springlevend in de (late) lente
 • 17.05 - 21.05: Toervaart IJzervaarders – Portus Dixmuda
 • 19.05: Heropening Grote Markt
 • 21.05: Boter- en Kaasfeesten
 • 08.06: Diksmuide 18-18 : totaalspektakel 1918-2018
 • 16.06 – 15.07: WK voetbal op groot scherm
Bruisend in de zomer
 • 06.07: Zomerse Vrijdag - concert aan Muziekclub 4AD
 • 09.07: Ment TV on tour
 • 13.07: Zomerse Vrijdag – concert aan The General Store
 • 14 - 17.07: Diksmuidse zomerkermis
 • 20.07: GoneWest Concert op de Grote Markt
 • 12+19+26.08: Waterrijk (fiets-, wandel- en vaaractiviteit)
 • 10.08: Zomerse Vrijdag - concert aan Petit Paris
 • 13.08: Doortocht ‘Kolonne van de Bevrijding’ (Kleine Dijk)
 • 15.08: Park op Stelten (straattheaterfestival)
 • 17.08: Zomerse Vrijdag - concert aan ‘t Brouwershuys
 • 22.08: Wandeldag ‘Vierdaagse van de IJzer’
 • 25.08: Diksmuide Bea(s)ts - Familie-event - Grote Markt
Sfeervol in de herfst
 • 09.09: In Flanders Fields marathon (start Grote Markt)
 • 09.09: Open Monumentendag: impressies ‘Ruïnes 1918’
 • 15.09: Superkoopzaterdag
 • 16.09: Autovrije zondag + Weststraat happening + opendeur recreatiedomein IJzerboomgaard +
 • 07.10: Diksmuide Stadstrail
 • 31.10: Behekst Diksmuide
 • 10.11: Vredesdag aan de IJzer
 • 11.11: Herdenking 100 jaar Wapenstilstand
Hartverwarmend in de winter
 • 7-10.12: Kerst in Diksmuide
Doorlopend in 2018
 • 22.04 - 26.08: Archief – Verhalenkelder : Impressies ‘Archeologie Grote Markt’
 • 08.05 - 11.11: Expo ‘Floating Dreams’  -  Museum aan de IJzer
 • 01.06 - 31.08: Zoektocht ‘Code Waterland’
 • 01.06 - 31.08: Expo ’Dienaars van God - Aalmoezeniers 14-18’ – Sint-Niklaaskerk
 • Juli - aug: Schattenjacht met Vlieg
 • Juli - aug: Stad onderstroom (kunsthappening)
 • september en oktober: Expo en wandelingen ‘100 jaar Slag om de Blankaart’
 • 09.09 tot 01.04.2019:  Archief – Verhalenkelder:  Impressies ‘Ruïnes 1918’