Herdenkingsweekend Slag om de Kemmelberg
27 april 2018 - Heuvelland - Bron: Gemeente Heuvelland
Herdenkingsweekend Slag om de Kemmelberg komt er aan

De eerste herdenkingsperiode van 2018 bereikt dit weekend zijn hoogtepunt.

Plechtigheid op 27 april 2018

Op vrijdagmorgen vindt aan het Ossuaire op de Kemmelberg de officiële herdenkingsplechtigheid plaats van 100 jaar Slag om de Kemmelberg. De plechtigheid start om 10u30 met de aankomst van de Vertegenwoordiger van de Koning. Ook het aansteken van de Vlam van de Franse onbekende soldaat van de Arc du Tromphe en de getuigenissen en volksliederen gebracht door kinderen uit Bailleul, Saint-Jans-Cappel en Heuvelland worden hoogtepunten.

Wegens het grote aantal deelnemers en genodigden, zullen er bijzondere verkeersmaatregelen van toepassing zijn. De zone tussen Kemmel-dorp en Kemmelberg zal moeilijk te bereiken zijn tussen 9u en 12u met een grote parkeerdruk in Kemmel-dorp. De opbouw op de berg start al om 9u.
Wie de herdenking wil bijwonen, rijdt best via Dranouter naar De Hollemeersch waar er kan geparkeerd worden. Van daar of vanaf een andere plaats kan de Kemmelberg alleen te voet benaderd worden.

Mensen met een mobiliteitsbeperking, kunnen er meerijden met een de pendelbus 'De Heuvellink' naar de begraafplaats.

Tentoonstelling Dranouter 14/18 en Concert Lokale Helden

Vanaf dit weekend kun je in Muziekcentrum Dranouter een lokale tentoonstelling bekijken over het lot van Dranouter en zijn mensen tijdens de oorlog. Op vrijdagavond 27 april gaat dit gepaard met een concert Lokale Helden om 19u30. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken tijdens de openingsuren van het Centrum.

Kemmelberg uitgepakt! op 28 & 29 april

Op zaterdag- en zondagnamiddag vinden op de Kemmelberg geanimeerde wandelingen plaats. Ook wie niet is ingeschreven, kan er vanaf 13u genieten van de natuur, muziek en er de sfeer opsnuiven van een soldatenkamp anno 1918 of een herberg van de teruggekeerde bevolking in 1920.

Het centrale onthaal is gelegen aan de Commandobunker in de Lettingstraat.

Op zaterdagavond vindt er om 19u30 een workshop gemeenschapsdansen en aansluitend volksmuziekbal plaats in de kerk in Dranouter.
Op zaterdag- en zondagnamiddag zijn er verkeersmaatregelen van toepassing in de Bergstraat en Lettingstraat en omgeving om het evenement veilig te laten verlopen en om parking te voorzien in de Bergstraat.

Openluchttentoonstelling '1918: The Final Offensive'

Her en der in de gemeente zijn de afgelopen dagen kaders verschenen die deze week ook aangekleed werden met historische foto's van die plek. Binnenkort wordt een folder beschikbaar met een route langs deze plaatsen.

Het volledige programma van dit herdenkingsweekend vind je hier.