De tiende Veurnsche Smoefeltocht herdenkt het einde van WO1
14 June 2018 - Veurne - Bron: Peter Debaenst
Tiende Veurnsche Smoefeltocht op zondag 24 juni 2018

Vijf jaar reeds vormt de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog het centrale thema van de Veurnsche Smoefeltocht. Naast het benadrukken van de waanzin van elke oorlog en de oproep naar meer vrede, samenhorigheid en solidariteit – wereldwijd – zet de Veurnsche Smoefeltocht ook lokale troeven in de kijker. Daarbij gaat het om de prachtige natuur en het specifieke landschap, de vaak niet gekende cultuur-historische plekjes én de lekkere smoefels…

De Veurnsche Smoefeltocht is een initiatief dat volledig op vrijwilligers draait. Zij zijn actief in ACV, CM, Femma, OKRA, Samana, Pasar en beweging.net. Op zondag 24 juni 2018 organiseren zij voor de tiende keer een leuke, verrassende en smaakvolle gezinsfietstocht. Goed voor ongeveer 35 km langs rustige wegen, met vijf stops en vijf smoefels onderweg. Daar is tevens randanimatie of brengen acteurs de tijd van toen weer tot leven.
 
Kasteel St.-FloraVoor de tweede keer doet de Veurnsche Smoefeltocht Kasteel St.-Flora aan. De vorige keer kon het prestigieuze gebouw, opgericht in 1851, enkel langs de buitenzijde bewonderd worden. Nu zwaaien de deuren open en laten de eigenaars je even proeven van deze verrassende locatie die als romantische trouw- of feestlocatie wordt aangeprezen. Je ademt er echter nog de geschiedenis… Koning Albert I verbleef er, samen met de koninklijke familie, een tijdlang tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 
En wist je dit al?

De Veurnsche Smoefeltocht doet ook andere locaties aan. Zo stoppen de deelnemers aan het militair kerkhof in Steenkerke, waar Joe English begraven werd, en komen in Eggewaartskapelle meer te weten over de vele soldaten die de kerk als slaapplaats gebruikten. In Wulveringem was er een militair hoofdkwartier waar met stafkaarten werd gegoocheld en het College te Veurne deed tevens dienst als militair hospitaal. Acteurs brengen samen met lokale geschiedenisknobbels een en ander in herinnering.
 
De tiende Veurnsche Smoefeltocht herdenkt het einde van WO I en daar hoort een volksfeest bij. De deelnemers worden op het einde van de tocht verwend met lekkere ovenkoeken met beenham én met volksspelen. Deelnemers aan de volksspelen krijgen een, door medewerkers van het Bakkerijmuseum, ter plekke gebakken wafel. Volgens aloud recept. Bij een drankje kunnen ze bijpraten over de verrassingen onderweg.
 
Even praktisch

Starten aan de Veurnsche Smoefeltocht kan op zondag 24 juni 2018 tussen 13 en 14 uur aan de refter van het College Veurne (Kaaiplaats).
 
In voorverkoop tot en met 22 juni betalen volwassenen 10 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar 7 euro. Nadien kan, tegen een meerprijs van 4 euro per persoon, nog beperkt worden ingeschreven.

Kaarten zijn in voorverkoop te koop bij de Dienst Toerisme Veurne, Grote Markt.

Je kunt eveneens terecht bij ACV, Peter Debaenst, Sporkijnstraat 10, 0476 959011, pdebaenst@acv-csc.be