Tentoonstelling: Een stad vol stellingen – De wederopbouw van Nieuwpoort-Stad na WOI
14 juni 2018 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Op vrijdag 22 juni 2018 opent om 19.30 u. de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Een stad vol stellingen – De wederopbouw van Nieuwpoort-Stad na WOI’ in het bezoekerscentrum Westfront. 

Deze tentoonstelling loopt in het bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort van 23 juni 2018 tot en met 16 juni 2019 en is tijdens de gewone openingsuren van Westfront Nieuwpoort te bezoeken: dagelijks van 10 u. tot 17 u., behalve op maandag. 

Het bezoek is inbegrepen in de normale ticketprijs (€ 7).Tickets zijn verkrijgbaar in Westfront Nieuwpoort, bij de dienst toerisme, dienst cultuur en online via www.westfrontnieuwpoort.be
 
Architectuur en oorlog. Heropbouw van stad en plattelandArchitectuur en Oorlog. Scheppen en vernielen. Dit lijken volslagen tegengestelde begrippen. Hun dynamiek ligt echter in elkaars verlengde: wat niet voor renovatie in aanmerking komt, moet herbouwd worden. Of mag het iets echt nieuws worden?
 
Nieuwpoort speelde als voormalige frontstad een unieke rol in de Groote Oorlog. Denk maar aan het eindpunt van de Duitse inval en het beginpunt van het westelijk front, waar de loopgravenoorlog begon. Dankzij de onderwaterzetting van de IJzervlakte werden de aanvoerhavens Duinkerke en Calais gered. Helaas was de quasi complete vernieling van onze stad en het platteland de loodzware tol die we hebben moeten betalen.
 
Onze stad die zo zwaar werd getroffen tijdens Wereldoorlog I werd in de jaren 1920-1925  volledig heropgebouwd. Jozef Viérin was één van de belangrijkste wederopbouwarchitecten. Hij werkte een samenhangend stadsontwerp uit dat Nieuwpoort-Stad een eigen identiteit bezorgde.
 
Toch zijn in er in Nieuwpoort nog steeds authentieke voorbeelden van de oorlogsarchitectuur terug te vinden zoals de bunkers in Ramskapelle en Bommenvrij. Deze gebouwen herinneren ons aan wat we best nooit vergeten.
 
MEER INFO: Bezoekerscentrum Westfront, Kustweg 2 – T 058 23 07 33 – info@westfrontnieuwpoort.bewww.westfrontnieuwpoort.be