Reizende tentoonstelling over voedsel tijdens WOI houdt halt in Koekelare
04 August 2018 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
De reizende tentoonstelling ‘Boter bij de vis’ houdt vanaf zaterdag 4 augustus 2018 tot en met eind september halt in De Brouwerij en het Fransmansmuseum van Koekelare. Deze expo belicht het relaas van de Groote Oorlog vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag.

“Naar aanleiding van de herdenking van de Groote Oorlog in 2014-2018 brengen het Departement Landbouw & Visserij, het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG, KU Leuven) het verhaal over het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht”, opent schepen voor toerisme & cultuur Jessy Salenbien.

“In deze tentoonstelling wordt de voedselsituatie op de voorgrond geplaatst. In oorlogstijden is de voedselproductie en –distributie immers zeer belangrijk. Op dergelijke momenten is de bevolking zich sterk bewust van het belang van een degelijke voedselvoorziening en een performante organisatie van de landbouwproductie. De Eerste Wereldoorlog is hierdoor een belangrijke episode in de geschiedenis van de landbouw en het landbouwbeleid”, vervolgt ze.

“We zitten in het laatste herdenkingsjaar. Aangezien we op de Brouwerijsite al een link hebben met WOI via het Käthe Kollwitz Museum én een thema zoals landbouw nauw in verband staat met het Fransmansmuseum, leek deze reizende tentoonstelling wel een leuk initiatief om eens een ander licht te werpen op de Groote Oorlog”, aldus Salenbien.
 
Schaarse voedingsmiddelen

Wat schaft de pot? Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is er een tekort aan voedsel. De schaarse voedingsmiddelen worden duur verkocht. Voedselproducenten en handelaars willen 'boter bij de vis'. Deze bekende uitdrukking slaat op de directe betaling bij levering.

Ontdek het relaas van de Groote Oorlog vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag in de rondreizende expo 'Boter bij de vis'.
 
Praktisch

‘Boter bij de vis’ is te zien in CC De Brouwerij vanaf zaterdag 4 augustus t.e.m. eind september 2018 (ingang: € 3 voor bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling + het Fransmansmuseum).
 
De openingsuren van de tentoonstelling zijn dezelfde als die van het Fransmansmuseum & Käthe Kollwitz Museum.
 
Meer info: Dienst voor toerisme & cultuur , Sint-Maartensplein 15b, cultuurentoerisme@koekelare.be of 051 61 04 94.