Open Monumentendag in Kasteel Beauvoorde: Europa, W.O. I en feest
30 August 2018 - Beauvoorde - Bron: Kasteel Beauvoorde
Samen met een hele resem monumenten in Vlaanderen zet ook Kasteel Beauvoorde 30 jaar Open Monumentendag feestelijk in de kijker tijdens de hoogdag van de erfgoedliefhebber. Kom samen met ons dit jubileum vieren, we doen er graag een feestelijk schepje bovenop voor onze eigen jubilea. Met het Europees thema in het achterhoofd zoomen we ook in op de verschillende Europese dimensies van het kasteel. Niet alleen in het kasteel zelf, maar ook met een krachtig gebaar tegen een ‘Groote Oorlog’.Arthur Merghelynck, de meest notoire eigenaar van het kasteel was een verwoed verzamelaar. De in Ieper geboren jonkheer werd op slag verliefd op het pittoreske kasteel wanneer hij een koetsrit maakt door de omgeving. Hij kocht het in 1875 en startte meteen met de restauratie. Met het stofferen van ‘zijn’ kasteel kon hij zijn verzamelaarswoede helemaal botvieren, een verzamelaarswoede die ons meeneemt op een reis doorheen historisch Europa. Vijf Europese ‘gasten’ ontvangen je met veel egards in het kasteel en vertellen je het verhaal van de meest markante kunstvoorwerpen met een link naar hun land. Inschrijven voor deze vertelrondleiding is aan te raden.

Een andere Europese dimensie op de kasteelsite is de aanwezigheid van twee bunkers. Eén bunker dateert van W.O. I, de andere uit W.O. II. Twee oorlogen hebben het kasteel, het dorp en de omgeving getekend. Op Open Monumentendag gaan wij in omgekeerde richting tekenen. We nodigen elke bezoeker, groot of klein, uit om een vredesboodschap, een tekening of symbool te tekenen. We graveren ze in houten planken en omsluiten er de bunker mee. Een krachtig gebaar tegen een ‘Groote Oorlog’ die als 'landmark' in ons park blijft staan tot 11 november.

En we hebben ook iets te vieren tijdens Open Monumentendag! We feesten mee met 30 jaar Open Monumentendag, maar zetten ook onze eigen jubilea in de kijker. Al dertig jaar lang is Kasteel Beauvoorde een beschermd monument en al twintig jaar lang is ze opengesteld voor publiek. We schenken de ganse dag ons Kasteel Beauvoordebier én het bier ter gelegenheid van 30 jaar Open Monumentendag: de Tripel 30 in het gerenoveerde Koetshuis. Daarbij bieden we bezoekers de mogelijkheid om de koetstocht die Merghelynck ooit maakte opnieuw te beleven. Stap mee in onze koets en maak een gezellige koetstocht door het dorp.

PRAKTISCH

Alle activiteiten zijn gratis. We raden aan voor de huifkartocht (10, 12, 14 en 16u) en/of vertelwandeling (elk half uur) te reserveren via het formulier op de website, voor de workshop W.O. I hoeft dit niet.

http://www.kasteelbeauvoorde.be/agenda/open-monumentendag-europa-wo-i-en-feest

ADRES EN INFO

Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Veurne (Wulveringem)
T.  058 29 92 29
E.  kasteel.beauvoorde@herita.be | W. www.kasteelbeauvoorde.be