Onthulling kader met lied: De makkers van Steenkerke
24 oktober 2018 - Steenkerke - Bron: Jan Huyghe
Op zondag 11 november 2018 vindt om 11 u. in herberg De Kunstemaecker in Steenkerke een klein maar fijn herdenkingsmoment plaats ter gelegenheid van Wapenstilstand ’14-’18.

In de afspanning pronkt in een groot kader een authentieke affiche van Steenkerke-kermis 1911. Daarnaast komt nu een (kleiner) kader met het gedicht "De makkers van Steenkerke", in juni 2018 geschreven door Jan Huyghe. In dat gedicht, inmiddels lied geworden, confronteert Jan de uitbundige kermis van 1911 met het triestige lot van Seraphijn Debandt, Camiel Dekeyser en Marcel Guylinck.

Alle drie zijn geboren in Steenkerke (1896-1897). Zeker en vast vierden ze daar en toen kermis, al dan niet samen. In ’14 of ‘15 werden ze soldaat. Ze hielden lang stand. Maar sneuvelden alle drie, amper 44 dagen verwijderd van het einde van WO I, Seraphijn zelfs op 9 dagen ervan. Alle drie zijn begraven in hun geboortedorp: Seraphijn en Camiel bij de kerk, Marcel op de militaire begraafplaats.
 
Na de onthulling van het kader zullen Jan Huyghe (zang) en Stefaan Demoen (viool) het lied uitvoeren. Samen vormen ze het muzikale folkduo Muzekupe. Daarna gezellig samenzijn in De Kunstemaecker bij Patrick en Anja.

In Steenkerke geen rammelende rinkelende decoraties, geen soldatesk klaroengeschal(1), wel bescheiden eerbetoon aan de gewone makkers van Steenkerke en overal, die hun leven verloren in het machtsspel van de heersers.

Iedereen welkom. Posters met het gedicht ter beschikking in beperkte oplage.
 
(1) Uit Requiem, Willem Vermandere