Koekelare herdenkt 100 jaar wapenstilstand
27 oktober 2018 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
Bruno de Wever geeft aftrap met lezing over de gevolgen van  WOI voor België

De gemeente Koekelare, archeologisch-historische kring Spaenhiers, N.S.B. Koekelare & het Lange Max Museum slaan de handen in elkaar om 100 jaar wapenstilstand te herdenken. Om dit sleutelmoment in de herdenkingsperiode waardig af te sluiten, staan er verschillende activiteiten op stapel.

Bruno De Wever is niet enkel broer van, maar vooral professor en historicus. Hij geeft op vrijdag 9 november 2018 de aftrap voor het herdenkingsweekend met zijn lezing over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor België en de centrale vraag of dit een triomf of een zwanenzang was voor de Belgische natiestaat.

De lezing vindt plaats in de foyer van de Balluchon in Koekelare en vat aan om 19.30 uur. Tickets kosten € 5 (€ 4 voor leden Spaenhiers & N.S.B. Koekelare) en zijn te verkrijgen via www.ticketwinkel.be of de dienst voor toerisme & cultuur van de gemeente Koekelare.

Herdenkingsceremonie & ‘Onze vergeten helden’

Diaclub ‘De Trekker’ brengt op zondag 11 november om 10 uur enkele sfeerbeelden in de Sint-Martinuskerk van Koekelare, gevolgd door een eucharistieviering en bijhorende plechtigheid aan het oorlogsgedenkteken.

Nadien gaat het richting begraafplaats ‘De Warande’ waar rond 11.45 uur ‘Onze vergeten helden’ herdacht worden. Hector Logghe & Seraphin Opstaele zijn twee geboren Koekelaarse gesneuvelden uit WOI die er op vandaag hun laatste rustplaats vinden. Tijdens een korte plechtigheid op de begraafplaats zullen zij herdacht worden in aanwezigheid van familie en kennissen van de gesneuvelden.

Vredesboom

Om 16 uur huldigen we de ‘vredesboom’ in op de site van het Lange Max Museum. De vredesboom zal als uniek en ingetogen symbool nog veel jaren zichtbaar blijven. Een boom planten bij een speciale gelegenheid is een oude traditie. En het is meteen ook een moment om stil te staan bij vrede, vandaag en morgen.

Ricin kanongebulder

RICIN - Dit Avant Garde duo, bestaande uit Kevin Poppe en Benjamin Gardin, brengt om 19u30 in de Sint-Martinuskerk een muzikale tijdsvlucht over de '14-'18-periode. Na 6 jaar actief bezig te zijn de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken, is Benjamin Gardin vastbesloten om nog een laatste keer de kijker en luisteraar mee te nemen in het project ‘RICIN-Kanongebulder’, samen met muzikant Kevin Poppe.

Een laatste keer alles geven om het nooit meer te vergeten.
 
Meer informatie

Dienst toerisme & cultuur – 051 61 04 94 – cultuurentoerisme@koekelare.be