Fakkeltocht afsluiter van herdenking 14-18
08 november 2018 - Veurne - Bron: Stad Veurne
Op 11 november 2018 wordt de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog herdacht. In Veurne gebeurt dat sinds enkele jaren met een fakkeltocht. Na de eerste tocht, in het centrum van de stad, kwamen Houtem, Steenkerke en Beauvoorde aan de beurt. Voor het laatste herdenkingsjaar komt de fakkeltocht opnieuw naar het centrum van Veurne. Bovendien krijgt een held van hier eindelijk een monument.
 
18 uur - Herdenkingsfakkeltocht - Start: Grote Markt Veurne1918 is een bewogen laatste oorlogsjaar voor de stad. Eind maart komt Veurne hevig onder vuur te liggen. Dagenlange Duitse bombardementen teisteren de binnenstad en doen veel inwoners op de vlucht slaan. Anderen blijven hun stad gedurende de gehele oorlogsperiode trouw, zoals sasmeester Victor Kemp. Met heldhaftige daden zette ook hij zijn stempel op het verloop van de oorlog. Hij mag in dezelfde eregalerij gezet worden als Karel Cogge. Dankzij de Vrienden van Victor Kemp en enkele sponsors wordt er tijdens de fakkeltocht een monument onthuld in de Sasstraat, recht tegenover het sashuis waar hij destijds zijn taken volbracht. Volgend jaar verschijnt er ook een boek over Victor Kemp, geschreven door Maurits Timperman.
 
19.05 uur - Cry For Freedom door de Veurnse Belleman

Belleman Joris Goens schreeuwt, net zoals honderden andere Bellemannen over de hele wereld, eenzelfde vredesboodschap.
 
19.30 uur - Receptie met concert - Den Grooten Oorlog tussen de patatten
 
De deelnemers van de fakkeltocht zijn in het belevingscentrum Vrij Vaderland welkom op een receptie. Ze kunnen ook de tijdelijke tentoonstelling over Joe English bezoeken. Het muzikaal duo Lien & Bart zorgt ondertussen voor sfeer met hun concert Den Grooten Oorlog tussen de Patatten.