100 jaar Wapenstilstand in Passendale / Zonnebeke
05 november 2018 - Zonnebeke - Bron: MMP 1917
Zoals elk jaar herdenken wij in de maand november het einde van de Slag bij Passendale. Dit jaar staan heel wat van onze herdenkingen in het teken van ‘100 jaar Wapenstilstand’. Op initiatief van de Vlaamse Regering werkten verschillende partners samen een driedaags totaalprogramma uit dat een ingetogen en universele vredesboodschap uitstraalt. De ‘Passchendaele Ceremony met fakkeltocht’ en het concert ‘Distortion, a Hymn to Liberty’, vormen deel van dit programma. Hieronder bezorgen we u alvast in een notendop een overzicht van al onze activiteiten.

10/11/2018 – 18u: Passchendaele Ceremony met fakkeltocht

Op de vooravond van ‘100 jaar Wapenstilstand’, start op zaterdag 10 november om 18 uur de ‘Passchendaele Ceremony’ aan het Crest Farm Canadian Memorial. Deze plechtigheid herdenkt het einde van de Slag bij Passendale en alle slachtoffers, ongeacht hun identiteit. Dit jaar focust de plechtigheid uiteraard ook op Wapenstilstand. Daarna is er een fakkeltocht die het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval volgt en die eindigt aan de kerk van Passendale. Na de tocht worden alle deelnemers uitgenodigd op een gratis openluchtreceptie. Meer info:

10/11/2018 – 21u: ‘Distortion, a Hymn to Liberty’ met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve       

In opdracht van de Vlaamse Overheid componeerden Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen een nieuw werk voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Vanuit drie verschillende muzikale achtergronden, werd een uniek muziekstuk gecreëerd waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling heeft gegeven aan het thema ‘vrede en vrijheid’. Het concert vindt plaats in het Kasteeldomein van Zonnebeke op zaterdag 10 november om 21u.

Op 11 november gaan er verschillende herdenkingen in Groot-Zonnebeke door: CWGC Tyne Cot Cemetery, Black Watch Monument … Naar jaarlijkse gewoonte vindt ook de internationale boekenbeurs in Passendale plaats.