Tentoonstelling: De wederopbouw van Nieuwpoort-Stad na WOI
06 februari 2019 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Bezoekerstip: Een stad vol stellingen: de wederopbouw van Nieuwpoort-Stad na WOI
 
Nieuwpoort heeft een opmerkelijke geschiedenis. De stad werd gesticht in 1163 en was verschillende keren het decor voor veldslagen of belegeringen.

Het befaamde sluizencomplex de Ganzepoot en de stad Nieuwpoort werden in 1914 het doelwit van talloze Duitse artilleriebeschietingen. Na vier jaar rondvliegende granaten bleef van De Ganzepoot en de stad Nieuwpoort alleen nog modder en puin over.

Wanneer in november 1918 de wapens zwijgen is het ordewoord van de teruggekeerde Nieuwpoortenaren 'wederopbouw'. Na het puin ruimen en jaren van hard labeur herrijst Nieuwpoort uit zijn as, mooier dan tevoren.

De wederopbouw van toen dreigt uit het collectief geheugen te verdwijnen. De tentoonstelling Een stad vol stellingen: de wederopbouw van Nieuwpoort na WO I wil dit opmerkelijke verhaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De tentoonstelling loopt tot 16 juni 2019 in het bezoekerscentrum Westfront, Kustweg 2. De toegangsprijs bedraagt 7 euro. Jongeren (7-25 jaar) betalen 5 euro en voor kinderen (0 -6 jaar) is de toegang gratis.

Meer info

Bezoekerscentrum Westfront – tel. 058 23 07 33 – info@westfrontnieuwpoort.bewww.westfrontnieuwpoort.be