Nieuwe tentoonstelling in Talbot House
11 juli 2019 - Poperinge - Bron: Talbot House
De Weg van de Pelgrim
Pelgrimstochten naar de slagvelden 1920-1929Reeds in de zomer van 1920 geeft het nieuw opgerichte ‘Talbot House, Londen’ een reisgids uit met als titel ‘The Pilgrim’s Guide to the Ypres Salient’. Ze bevat bijdragen over het leven aan en achter het front, geschreven en geïllustreerd door Talbot House-veteranen als eerbetoon aan hun gesneuvelde makkers. Daarnaast bevat de gids gedetailleerde praktische informatie i.v.m. de reis naar en de transportmogelijkheden in de Ieperboog, het logiesaanbod, plattegronden en kaartjes, een overzicht van alle begraafplaatsen en een zestal uitgewerkte rondritten. Verder is er een uitgebreide sectie met hoogst interessante advertenties.

Op basis van deze reisgids, die vooral gebruikt werd door de leden van Toc H (de uit Talbot House ontstane liefdadigheidsorganisatie), werd nu een tentoonstelling gebouwd. Daarin zijn een 150-tal niet eerder vertoonde foto’s te zien, veelal uit de privéalbums van de pelgrims, samen met een 40-tal documenten en getuigenissen, uit de collectie van Talbot House. Ze focussen vooral op de persoonlijke tragiek die vaak met zo’n pelgrimstocht gepaard ging, maar ook het anekdotische en het typisch Britse vleugje humor ontbreken niet. Samen met de pelgrims gaat de bezoeker eerst op tocht in Ieper om dan uit te waaieren in alle windrichtingen, waarbij tal van sites bezocht worden die gelinkt zijn aan ‘Talbotousians’. Speciale aandacht gaat daarbij naar de twee absolute toppers van elke pelgrimstocht: een bezoek aan het graf van Gilbert Talbot in Sanctuary Wood Cemetery en aan het voormalige Talbot House, inmiddels weer bewoond door de eigenaar en zijn gezin.

Met persoonlijke getuigenissen komt de oorlog wel erg dichtbij. In het spoor van de pelgrims ploeteren we door nog niet opgekuiste stukken slagveld met overal rondslingerend oorlogsmateriaal en hier en daar menselijke overblijfselen, maken we kennis met de beginnende handel in souvenirs, zien we de begraafplaatsen in opbouw en zijn we aanwezig bij de inhuldiging van private gedenktekens.

Praktisch
 
Talbot House, vanaf 10 juli 2019
www.talbothouse.be