Omloop van de slagvelden
17 July 2019 - Reninge - Bron: Stad Lo-Reninge
Op 19 december 1918 kondigde het Parijse dagblad Le Petit Journal een heroïsche wielerwedstrijd aan langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De krant wenste daarmee een hulde te brengen aan de ‘glorierijke episodes uit de voorbije oorlog en aan de talloze soldaten die voor de overwinning [hadden] gestreden’. Het traject telde 1.985 kilometer, verdeeld over zeven etappes in België, Frankrijk en Luxemburg, verspreid over veertien dagen. De wedstrijd vond plaats van 28 april tot 11 mei 1919. Opmerkelijk is zeker dat veel deelnemers gewezen frontsoldaten waren die bereid werden gevonden om na vier jaar doorstane beproevingen en ontberingen aan deze veeleisende wedstrijd deel te nemen, die liep via een parcours dat nog de littekens droeg van de geleverde strijd. Deze werd trouwens gewonnen door een Belg, namelijk Charles Deruyter.



83 deelnemers zullen op 19 augustus 2019 om 6.30 uur starten in Oosteeklo voor een tocht van 2.071 km in 8 etappes. Op maandag 19 augustus rond 9 uur zullen de eerste deelnemers passeren aan de Lobrug en via de markt richting Reninge rijden. Wie een stukje wenst mee te fietsen is zeker ook welkom.

Als teken van verbondenheid vraagt de organisatie om die dag zoveel mogelijk witte linten uit te hangen. Alle info op www.wielerroem.com.