Nieuwpoort maakt zich op voor 84e Nationale Hulde
31 juli 2019 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Op zondag 4 augustus 2019 vindt om 10 u. de Nationale Hulde aan Z.M. Koning Albert I en de Helden van de IJzer voor de 84e keer plaats aan de voet van het imposante Koning Albert I-monument. Deze plechtigheid met historische evocatie wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

De Nationale Hulde gebeurt jaarlijks op de eerste zondag van augustus onder het goedkeurend oog van de vertegenwoordiger van de koning. Naast gedelegeerden van de Franse en Britse ambassades zullen ook vertegenwoordigers van verschillende bestuurlijke, militaire en vaderlandslievende instanties aanwezig zijn. Met een indrukwekkend défilé van de Langebrug tot het ruiterstandbeeld van Albert I trekken honderden vaandeldragers de ceremonie op gang.Naast de traditionele toespraken in het teken van hoop en vrede is het vooral uitkijken naar de artistieke evocatie met voordracht van het gedicht ‘Les Terres de l’Yser’ van Patrick Mallory. Het gedicht wordt gebracht door ‘La Troupe de 14-18 à l’honneur du Roi’.

Nieuw dit jaar is dat de volledige plechtigheid live op groot scherm wordt uitgezonden. Zo kan elke toeschouwer de parade van de vaandeldragers, de aankomst van de vertegenwoordiger van de koning en de bloemenhulde aanschouwen.

De plechtigheid aan het Koning Albert I-monument wordt afgesloten met de traditionele bloemenhulde aan het ruiterstandbeeld en het neerlaten van de bloemblaadjes van bovenop het gedenkteken. Na de hulde zijn er nog bezinningsmomenten aan de andere monumenten in het Vredespark op en rond het sluizencomplex De Ganzepoot.

Zelfs na meer dan acht decennia blijft de Nationale Hulde een grote maatschappelijke relevantie behouden, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V): "Met dit jaarlijks eerbetoon willen wij in de eerste plaats een universele vredesboodschap uitdragen. Zeker naar de jongere generaties toe is dit uitermate belangrijk. Zij vormen de samenleving van morgen. Deze donkere periode uit onze geschiedenis zou nooit vergeten mogen worden en daarom is het nodig om de aandacht te vestigen op het menselijke verhaal achter de historische feiten van 1914-1918."

Wim Soutaer op podium voor Vredesconcert

Naar goede gewoonte wordt aan de vooravond van de Nationale Hulde een vredesconcert ingericht. Dit jaar staat Wim Soutaer op het podium in Centrum Ysara. Het Vredesconcert op zaterdag 3 augustus 2019 vormt de muzikale opener van het belangrijke herdenkingsweekend. De Dienst Cultuur haalt met Wim Soutaer een grote naam naar Nieuwpoort.

Vlaanderen leerde Soutaer kennen in 2003 toen hij deelnam aan de muziekwedstrijd ‘Idool’. Hij eindigde toen op de derde plaats, na Peter Evrard en Natalia. De talentenjacht betekende het begin van een mooie muzikale carrière.

Het Vredesconcert vindt plaats op zaterdag 3 augustus 2019 om 20 u. in Centrum Ysara, Dienstweg Havengeul 14.

Tickets zijn verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme (Infobalie Stadhuis en Infokantoor Hendrikaplein) en de Dienst Cultuur (City, Valkestraat 18) of online via www.cultuurnieuwpoort.be.