Tweede editie van de Omloop van de Slagvelden
14 augustus 2019 - Alveringem - Bron: Gemeente Alveringem
Omloop van de Slagvelden
2de editie (na precies 100 jaar)
met controle In het Mout- & Brouwhuis de Snoek te Alveringem op op maandag 19 augustus 2018. 


 
Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moordagiger op het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder.”  Zo beschrijft Karel Van Wijnendaele, pionier uit de sportjournalistiek en oprichter van de Ronde van Vlaanderen, de Omloop der Slagvelden, een eenmalige koers die in het voorjaar van 1919 werd gereden.
 
Nochtans verdween deze meest heldhaftige wielerwedstrijd ooit in de vergetelheid…., tot Frank Becuwe in 2013 over deze meerdaagse wielerwedstrijd langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog het boek ‘Omloop van de Slagvelden. 1919. De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit’ schreef en liet uitgeven door het Davidsfonds. Wie herinnert zich niet de zeer gesmaakte voorstelling van dit boek op de brouwerijkoer met het spetterende interview van Ritten Vanlerberge door Karel Van Wijnendale?
 
Eenmaal geschreven leidt een boek – als een kind dat men loslaat - een eigen leven. En zo kwam dit werk terecht bij Luc Dossche in Oosteeklo, die het als fervente globbetrotter-op-pedalen verslond en hem aan het dromen zette. Hij nam zijn drie boezemvrienden op sleeptouw en samen vatten ze het idee op om deze wielergeschiedenis terug tot leven te brengen. Intussen is het zover en staat 100 jaar na de eerste editie de tweede editie voor de deur. Op 19 augustus a.s. starten ze met meer dan tachtig deelnemers, net als in 1919, voor een ongeveer 2000 km lange tocht. Tussen 8.30 u en 11.00 u worden ze op hun eerste rit van 293 km voor een eerste controle verwacht en muzikaal verwelkomd in het Mout- & Brouwhuis de Snoek. Daarna fietsen ze ijlings naar Amiens, om er ’s anderendaags te vertrekken voor nog maar eens een rit van 294 km, nu naar Parijs. Op woensdag 22 augustus gaan ze zoals de frontsoldaten op verlof ‘le Paris méchant’ verkennen, wat niet belet dat ze op donderdag paraat moeten staan voor een rit van 342 km naar Bar-le-Duc. Na een dagje rust op vrijdag 23 augustus rijden ze op zaterdag 24 augustus naar Belfort, een etappe van 312 km. De zondag heeft God de Vader als rustdag geschapen, maar op maandag 26 augustus gaan de pedaalstampers onverdroten verder, nu naar Straatsburg, zo’n 170 km verder. ’s Anderendaags trotseren ze opnieuw 296 km om Luxemburg te bereiken. Na een dagje rust gaat de tocht op donderdag 29 augustus verder naar Brussel. Maar na deze 309 km is het einde bijna in zicht: op vrijdag 30 augustus wacht hen enkel nog een rit van 82 km om feestelijk ingehuldigd te worden in Oosteeklo, dat daarmee een gans weekeind Vredesfeesten inzet.  Dus, allen daarheen…, maar eerst wordt u op 19 augustus 2019 tussen 8.30 u en 11.00 verwacht in de Snoek om de koene pedaalridders uit te wuiven. Aan de Fortemnaren vragen we dan ook om op 19 augustus een witte doek of lap buiten te hangen als vredesteken … en opdat ze niet – zoals in 1919 wel eens gebeurde – verkeerd zouden rijden. Tot de 19de in het Mout- & Brouwhuis de Snoek!