Treed in de voetsporen van de CWGC ambachtslui op La Clytte Military Cemetery
03 September 2019 - De Klijte - Bron: CWGC / Foto's: CWGC
Ook in 2019 pakt de Commonwealth War Graves Commission graag uit met een blik achter de schermen van de restauratie van CWGC La Clytte Military Cemetery tijdens de 31ste editie van Open Monumentendag.De Commonwealth War Graves Commission, opgericht in 1917, is verantwoordelijk voor het herdenken van de 1.7 miljoen militairen van het Gemenebest die hun leven lieten tijdens beide wereldoorlogen. De prachtige begraafplaatsen zien er altijd verzorgd uit door de deskundige ambachtsmannen en -vrouwen die dag in dag uit werken aan de weelderige bloemenpracht, perfect groene grasvelden en typische witte grafstenen. Tijdens Open Monumentendag op 8 september 2019 vertelt de Commonwealth War Graves Commission het unieke verhaal achter de restauratie van CWGC La Clytte Military Cemetery, 8 km ten zuidwesten van Ieper.Gedurende twee gidsbeurten nemen specialisten van de CWGC bouwafdeling de bezoeker mee in het verhaal achter CWGC La Clytte Military Cemetery. De Commissie zal op deze manier niet enkel de geschiedenis van deze begraafplaats toelichten, maar ook de bezoekers informeren over de restauratiewerken die er momenteel gebeuren. Op de begraafplaats staan ambachtslieden paraat om de vele aspecten van het onderhoud van deze begraafplaatsen en monumenten te demonstreren. Bezoekers kunnen ook zelf de beitel in de hand nemen om de eerste letter van hun naam te graveren in een stuk natuursteen.
 
Bezoekers zijn van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten, gratis en zonder inschrijving, vanaf 10u tot 17u op CWGC La Clytte Military Cemetery (Reningelststraat znr, De Klijte). De demonstraties starten om 11u. Daarnaast kan er om 10u30 en 14u een rondleiding gevolgd worden die de bezoeker meeneemt langs de verschillende facetten van de begraafplaats, de restauratie en de ambachtslui.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door Herita en lokaal ondersteund door CO7. Beide organisaties engageren zich en ondersteunen het opwekken van de interesse in erfgoed voor alle leeftijden.