Boek: Oorlogskroniek van de families Leuridan in de Westhoek
01 October 2018 - Lo-Reninge - Bron: Stad Lo-Reninge
De boekvoorstelling vindt plaats zondag 4 november 2018 om 15 uur in de Oude Abdij in Lo.

Auteur Ludo Hameeuw ontving zowat zes jaar geleden het zeer omvangrijke archief van de familie Leuridan. Het ordenen en digitaliseren ervan leidde tot inzicht in het oorlogsverhaal van het overleven, de vlucht uit de geboortegrond van enkele families Leuridan, maar ook van hun verwanten, kennissen en dorpsgenoten: de families Soenen, Wullepit, Persoons, Hameeuw, Nollet, Bouten, Vandenbulcke, Boudry, Horelbeke, Van Houtte, Castryck, Peeters en tienduizenden lotgenoten uit de streek.

Overleven en vluchten tijdens de Groote Oorlog

Bij de aanvang van WOI verbleven zes families Leuridan in Reninge, en in de omgeving nog veel meer. Aan de hand van documenten, foto’s en brieven in het uitgebreid familiearchief volgt auteur Ludo Hameeuw deze families en komen vrijwel alle gebeurtenissen van de oorlog aan bod. Het overleven, de vlucht uit hun geboortegrond naar gebieden verder in de Westhoek of naar de Orne (Frankrijk). Het noodgedwongen vertrek van de  kinderen naar schoolkolonies in Frankrijk...

Wanneer de oorlog dan toch eindigde, zat een terugkeer er niet onmiddellijk in. De streek was één grote woestenij. Huizen en hofsteden waren vernield. De “Oorlogskroniek van families Leuridan in de Westhoek” verschijnt in het najaar 2018 en kan verkregen worden bij bestelling, door overschrijving op rek. BE91 3850 0772 2576 van Ludo Hameeuw met vermelding “Oorlogskroniek”, en uw adres. Prijs: 30,00 euro (met verzending 36,50 euro). Het boek is af te halen op de voorstelling op zondag 4 november 2018 te Lo.Davidsfonds Lo-Pollinkhove en Reninge-Noordschote verlenen vanuit hun visie graag hun medewerking aan de voorstelling van dit boeiende boek van Ludo Hameeuw. De auteur brengt ons een ander beeld van de “Groote Oorlog”, het verhaal van mensen die een oorlog hebben beleefd. Een oorlog die voor allen begon in 1914 maar voor velen pas tien jaar later zou eindigen.

Praktisch:
  • Datum: zondag 4 november 2018
  • Aanvang: 15 uur
  • Plaats: de ‘Oude Abdij’, Noordstraat 3 in Lo.
Nadien worden alle aanwezigen vriendelijk uitgenodigd op een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur en Davidsfonds.