Planet Prudence kaapt Käthe Kollwitz Museum
11 september 2019 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
Jonge Gistelse cartooniste brengt tijdelijke tentoonstelling die wil confronteren en contrasteren


 
De jonge Gistelse cartooniste Prudence Geerts (27) kaapt dit najaar met ‘Planet Prudence’ het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare. Met haar eigentijdse (en ook wel eigenzinnige) blik interpreteert ze het werk van de Duitse kunstenares en vertaalt het naar haar leefwereld. Nog tot en met het einde van het jaar ontdek je het werk van Prudence in het museum en de site van De Brouwerij.

Het Käthe Kollwitz Museum wil kunstenaars op geregelde tijdstippen de kans bieden om het museum te ‘kapen’. Bedoeling is om op die manier tijdelijke tentoonstellingen op poten te zetten die een ander daglicht laten schijnen over Käthe Kollwitz, haar werk en de site van De Brouwerij. De fascinerende omgeving, zoals de naam zelf al zegt: een voormalige brouwerij, kan tot de nodige inspiratie leiden. Er zit immers leven in De Brouwerij.
 
Zwaar op een lichte manier

Prudence Geerts mag met haar ‘Planet Prudence’ de spits afbijten. Voor de tijdelijke tentoonstelling liet ze zich inspireren door enkele werken van Käthe Kollwitz om die dan vervolgens te vertalen naar haar eigen wereld. “Het werk van Käthe Kollwitz was heel donker, maar ze bracht ook een sterke boodschap. Ze was ver op haar tijd voor en wou zich ook bewijzen als vrouw. Bovendien was ze iemand die het opnam voor mensen die het vaak minder goed hadden. Dat verhaal wil ik moderniseren en in mijn eigen taal brengen. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om rond de thematiek van pesten te werken. We zitten nu in een andere tijdsgeest, maar wil het zware onderwerp op een lichtere manier brengen. Ik ervaar het werk van Käthe Kollwitz soms ook als choquerend, maar wil de mensen die de tentoonstelling bezoeken met een ander gevoel laten vertrekken”, aldus Prudence.

Het werk van Käthe Kollwitz laat zich vooral kenmerken daar de donkere, harde, rauwe stijl. ‘Planet Prudence’ is dan eerder kleurrijk en vaak met een dikke knipoog, maar dat is de bedoeling. “Het confronterende en contrasterende aspect zorgt voor een meerwaarde.”
 
Bruggen slaan

Planet Prudence verzamelde in een recordtempo een hele schare fans op Instagram. De teller staat vandaag om meer dan 660.000 volgers en dat aantal groeit nog iedere dag. Met deze tijdelijke tentoonstelling wil ze de brug slaan tussen de digitale en de fysieke wereld. “Dit is een unieke kans om ook lokale mensen te bereiken of bezoekers van het museum die anders niet zo vertrouwd zijn met sociale media. Anderzijds hoop ik ook om meer jonge mensen naar het museum te lokken door het werk van Käthe Kollwitz anders te verpakken”, legt ze uit.

De leefwereld van ‘Planet Prudence’ kan je volgen op Instagram via @planetprudence (er kan altijd nog een volger bij!) of www.planetprudence.com 
 
De tijdelijke tentoonstelling van Planet Prudence in het Käthe Kollwitz Museum loopt nog tot en met vrijdag 27 december 2019. Ook in De Brouwerij vind je nog heel wat van haar werken terug. De inkom bedraagt € 3 (gratis voor inwoners uit Koekelare). Meer informatie via www.toerismekoekelare.be - cultuurentoerisme@koekelare.be - 051 61 04 94.