Diksmuide 18-18
01 juni 2018 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
Totaalspektakel
DIKSMUIDE 18-18
Vrijdag 8 juni 2018

In 1918 was de frontstad Diksmuide totaal verwoest. De stad was herschapen tot één desolate ruïne. De stenen vlakte bestond vooral uit loopgraven, bunkers of uitkijkposten op de luttele recht gebleven muren. Met de veerkracht van echte Westhoekers hebben de teruggekeerde Diksmuidelingen de stad heropgebouwd tot hun nieuwe thuis.

Op vrijdagavond 8 juni (21 uur) willen we daarom nog even stilstaan bij de drieste oorlogsjaren, maar vooral ook bij het herleven van de stad tot wat ze vandaag is. Het totaalspektakel begint dus waar de Groote Oorlog eindigt.

Het verhaal van verrassende vondsten

Het verhaal van Diksmuide vanaf 1918 wordt vertaald in dans, muziek, zang, projecties, lichtspel, sketches en acts. Bekende namen en opkomend talent brengen het beste van zichzelf in een wervelende evocatie. Het prachtig historisch kader rond de vernieuwde Diksmuidse Grote Markt vormt het ideale decor. De voorwerpen die uit de Diksmuidse ondergrond werden opgegraven, vormen de inspiratie voor de verhaallijn. Deze vondsten tonen aan dat niet alles kommer en kwel was de voorbije eeuw. Ook feestelijke momenten, sportieve exploten en emotionele heldendaden passeren op 8 juni de revue.

Topartiesten

De Koninklijke Muziekkapel van de Zeemacht vormt de muzikale rode draad. Ze herkneedt, arrangeert en studeert hiervoor heel wat deuntjes en hits uit de afgelopen 100 jaar in. Op het podium zien we lokaal acteertalent, het popkoor en kinderkoor van Kunstenacademie Diksmuide, dansers van El Sanscha en de Izegemse Dansacademie. Ze schitteren naast niemand minder dan Hilde Coppé, Brahim, Hannelore Bedert, Patrick Riguelle en Ozark Henry. Dit kruim van het West-Vlaams artistiek talent bezingt samen onze stadsgeschiedenis.

‘Diksmuide 18-18’ praktisch

Vrijdag 8 juni op de Grote Markt | Start 21 uur (beiaardmuziek bij de verwelkoming) | Gratis toegang | Onbeperkt aantal staanplaatsen.

Dienst toerisme, Grote Markt 6, 051 79 30 50, toerisme@diksmuide.be