Passendale herdenkt 100 jaar bevrijding
24 augustus 2018 - Passendale - Bron: Gemeente Zonnebeke
Passendale/Zonnebeke herdenkt ‘100 jaar bevrijding’ op 28, 29 & 30 september 2018

De maand september staat voor een groot deel terug in het teken van de ’14-18 herdenking’. Op 28 september is het namelijk 100 jaar geleden dat de Belgische Karabiniers-Grenadiers de ruïnes van Passendale veroverden.

Een brok geschiedenis

In het voorjaar van 1918 zit het front opnieuw vast. Duitsland probeert met het Lenteoffensief de oorlog in haar voordeel te beslechten. De kansen keren echter in het voordeel van de geallieerden. Om België te bevrijden, wordt Legergroep Vlaanderen opgericht. Koning Albert I krijgt de leiding.

Op 27 september 1918 roept de koning zijn troepen op om te strijden voor het recht, de vrijheid en een roemvol en onsterfelijk België. In de vroege morgen van 28 september 1918 start het offensief met een hevig artillerievuur. De Belgen spelen een belangrijke rol in de inname van de hoogtes tussen Zonnebeke en Diksmuide. Vanaf Sint-Juliaan gaat het richting Passendale, waarbij de opmars van de 2e Grenadiers ten westen van het dorp wordt gestopt.

Pas rond 18u30 slagen de 4de Karabiniers erin om de puinen van Passendale binnen te trekken. Met handgranaten en bajonetten trekken ze van kelder naar kelder tot aan de kerkruïne. Een deel van Passendale blijft echter nog in Duitse handen. Na een kille en regenachtige nacht worden de puinen van Passendale na vier jaar definitief door de Belgen bevrijd.

Exact 100 jaar later herdenken wij deze bevrijding met een dubbelplechtigheid, de opening van de Belgische Herinneringstuin, een WOI-concert en het museumweekend met Living History.

Dubbelplechtigheid

Op vrijdag 28 september start in Houthulst een plechtigheid op de Belgische militaire begraafplaats om 10u30. In Passendale gaat de plechtigheid om 17u in het centrum door. Beide plechtigheden bevatten militaire aspecten, evocatie, persoonlijke verhalen, getuigenissen, en muziek. In staat het verhaal van de burgers en de vredesgedachte centraal. Passendalenaars en leerlingen van de school nemen deel aan de plechtigheid.

➔ Wil je de plechtigheid bijwonen?

Registreer je dan voor 20 september via www.passchendaele.be.

Opening Belgische Herinneringstuin

Op 28 september wordt om 14u30 ook de Belgische Herinneringstuin in het Passchendaele Memorial Park ingehuld. Deze Belgische tuin is een plaats van herinnering aan het oorlogsleed, een eerbetoon aan de vele Belgische slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en een symbool voor de vredesboodschap die ons land uitdraagt. In de tuin verwijzen de planten naar het madeliefje, de Belgische herinneringsbloem. Het kunstwerk uit oorlogsschroot van Rik Ryon staat symbool voor de heropbouw en de vredeswens.

Een aantal Belgische militaire grafstenen dienen als sokkel voor vredesboodschappen in de Belgische landstalen. Deze boodschappen zijn afkomstig van het participatief project “Tag For Remembrance”.

WOI-concert Jan Wuytens

De dag wordt afgesloten met een WOI-concert van Jan Wuytens in de kerk van Passendale. Tickets (€ 5) kun je kopen via www.passchendaele.be.

Museumweekend met Living History

Het museumweekend van april verhuist dit jaar door de herdenking van ‘100 jaar bevrijding’ naar 29 en 30 september.

Zaterdag 29 september
 • 10u30 – 12u30 lezing ‘1918 – Het Laatste Oorlogsjaar’ (gratis – vooraf inschrijven)
 • 19u00 – 21u00 cabaretavond met historische figuranten
Zondag 30 september
 • 10u30 – 11u15 veldmis
 • 13u00 – 15u00 workshop etiquette ‘Afternoon tea’ (gratis - vooraf inschrijven)
 • 15u30 – 18u00 ‘Thé dansant anno 1918’ met muzikale begeleiding van
 • Grupetto
Doorlopend op 29 & 30 september van 10 tot 18u
 • Living History tijdslijn ‘1914 – 1918’ met kampementen, wapens en historische voorwerpen
 • volksspelen
 • thematische knutselactiviteiten en fotostand
 • educatieve workshops
 • sportwedstrijden anno 1918
 • begeleide wandelingen in de herinneringstuinen
 • begeleid bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling
 • ‘1918 – Het Laatste Oorlogsjaar’
 • authentieke livemuziek